Help! Ik doe het nooit goed…

Redactie 6 jun 2018 Gezin

De geboorte van je kindje brengt een enorm verantwoordelijkheidsgevoel in je boven. Het leven van deze kleine baby ligt in jouw handen, en die wetenschap drukt zwaar op je schouders. Kun je het wel aan? Doe je het wel goed? Natuurlijk wel! Zoals het gezegde gaat: “Een moeder is een vrouw met een kind. Een goede moeder is een vrouw met liefde voor haar kind”.

Vroeger was je een goede moeder als je kindje genoeg te eten had, schone kleding droeg en getroost werd bij pijn of verdriet. Tegenwoordig ben je als moeder verantwoordelijk voor je kinds emotionele stabiliteit en psychologische ontwikkeling. Het is aan jou om er voor te zorgen dat je baby later een succesvolle, stabiele en gelukkige volwassene wordt. De gedachte is dat een perfecte opvoeding tot het perfecte kind leidt. Dat is een grote verantwoordelijkheid.

Droom en werkelijkheid

Het perfecte kind bestaat echter niet. Baby’s zijn onvoorspelbaar, net als het moederschap. De beste ideeën en theorieën blijken in werkelijkheid lang niet zo praktisch voor jouw kindje. Zo kun je tijdens je zwangerschap plannen dat je thuis wilt bevallen, je kindje zes maanden borstvoeding wilt geven en na drie maanden zwangerschapsverlof al verder aan je carrière gaat werken. Maar dan blijkt dat de realiteit héél anders is! De bevalling gaat moeizaam en uiteindelijk moet je toch naar het ziekenhuis. Tepelkloven, infecties, onvoldoende melkproductie of andere problemen betekenen dat je na een paar weken al over moet gaan op flesvoeding. En alleen al de gedachte dat je straks weer aan het werk moet, zorgt voor een huilbui van minstens een uur. Betekent dit nu dat je gefaald hebt? Welnee! Je moet alleen je plannen aanpassen.

Vijand op de loer

Doordat de realiteit zo anders blijkt dan je dromen en wensen, kun je aan jezelf gaan twijfelen. Onzekerheid is de grootste vijand van moeders! Waarom gaan de dingen niet zoals jij wilt? Je wantrouwt je eigen kunnen als ouder en opvoeder, want zodra je denkt dat je door hebt hoe je met je kind moet omgaan, zie je anderen het volkomen anders doen. En dan slaat de twijfel weer toe.

Vertrouwen

Hoe ga je om met die twijfel? Het belangrijkste is dat je vertrouwt dat jij weet wat het beste is voor jouw baby. Niemand kent jouw kindje beter dan jij. Jullie hebben negen maanden een band opgebouwd in de baarmoeder en die band zal er altijd zijn. Vertrouw op je eigen gezonde verstand. Heb je liever wat extra hulp? Kies dan één persoon of instantie waar je advies vraagt én accepteert! Dit kan je moeder zijn, je verloskundige of je huisarts. Negeer alle andere goedbedoelde adviezen.

Deel je ervaringen

Al voelt het vaak alsof je er helemaal alleen voorstaat, andere moeders weten precies wat jij doormaakt. Daarom kan het goed zijn om je problemen met andere moeders te bespreken. Doe het met je vriendinnen of bezoek ons forum. Zodra je merkt dat andere moeders met dezelfde onzekerheden kampen, leer je dat je het zo slecht niet doet. Je krijgt meer zelfvertrouwen en daar word je een betere en blijere moeder van.

Meer dan een moeder

Behalve de twijfels over je baby, voel je je ook onzeker over je uiterlijk, je relatie en je werk. Je baby was de bekroning van je relatie. De ultieme band tussen jou en je partner. Maar in plaats van dat je kindje jullie dichter bij elkaar heeft gebracht, lijkt het wel alsof jullie uit elkaar groeien. Vecht voor je relatie en maak tijd om leuke dingen met elkaar te doen.

Werk of thuis

Of je na de bevalling weer aan het werk gaat of thuisblijft bij je kinderen, schuldig voelen doe je je toch. Als je werkt, hoor je alleen maar verhalen dat kinderen van werkende moeders worden verwaarloosd en thuisblijvers krijgen het verwijt dat ze geen bijdrage leveren aan de economie. Onzin! De belangrijkste bijdrage die je moet leveren is aan je eigen geluk en dat van je gezin. Als jij blij bent met de keuzes die je maakt, is het goed.  Het is gewoonweg onmogelijk om iedereen altijd gelukkig te maken. Het enige dat je kunt doen is je best. Meer kan niemand van je vragen.

Reageer op artikel:
Help! Ik doe het nooit goed…
Sluiten