Redactie
Redactie Ontwikkeling 6 jun 2018

Help, mijn kind heeft wc-angst

Peuters vinden het soms eng om op het potje of de wc te poepen. Dat is voor jou misschien onbegrijpelijk, maar voor je kind vooral vervelend. Waarom durft je kind niet naar de wc? En wat kun je er tegen doen? Mama en Zo legt het je uit.

Waar komt de wc-angst vandaan?
In de enorme fantasiewereld van je peuter is alles mogelijk. De wc is voor hem eigenlijk een stromende watermassa waar hij in meegezogen kan worden. Geen wonder dat het eng lijkt! Ook vinden sommige kinderen het moeilijk om te begrijpen dat iets wat eerst in hun lichaam zat, nu zomaar wegspoelt. Of ze vinden het gevoel van poepen gewoon niet fijn. Leg dan uit wat er precies gebeurt en dat het heel normaal is. ?

Wat kun je doen?
Er zijn verschillende aanpakken die je kunt proberen, maar het belangrijkste is dat je niets forceert. Daar vergroot je de angst alleen maar mee. Laat zien dat de wc helemaal niet eng is. Dit kun je bijvoorbeeld doen door de deur open te laten als je zelf naar de wc gaat. Als mama het durft, waarom zou hij het dan niet durven? Een andere optie is om te laten zien dat je kind zelf de controle heeft over het water en doorspoelen. Laat je peuter een paar keer doortrekken zodat hij vertrouwt met de wc raakt en ziet dat het water alleen komt als hij doortrekt.

Tip! Geeft je kind aan dat hij zindelijk wil worden? Lees hier dan snel het stappenplan zindelijk worden!

Andere handige hulpmiddelen
Een voetenbankje of krukje om de beentjes op te zetten kan ook enorm helpen om naar de wc gaan. Als je kind zijn voeten op ‘vaste grond’ heeft, voelt het meteen een stuk veiliger en normaler aan. Ook is het makkelijker om goed te blijven zitten, daardoor kan je kind ontspannen. Een grote wc-pot is behoorlijk indrukwekkend voor je kind. Een brilverkleiner kan helpen om de angst voor het meegezogen in de wc voor je kind te verkleinen.

Nog geen succes? Niet forceren!
Wil je peuter na deze tips nog steeds niet op de wc poepen? Geen paniek, blijf je peuter gewoon stimuleren. Je kunt bijvoorbeeld proberen samen de poep ‘uit te zwaaien’ zodat je kind afscheid kan nemen van wat eerst in zijn lichaam zat. Ook het bijhouden van een stickersysteem voor het plassen en poepen op de wc zorgt bij veel kinderen voor wonderen. Uiteindelijk kan het even duren, maar voor je het weet is het doodnormaal voor je peuter om naar de wc te gaan.

Poeppoli
Lijdt de wc-angst van je kind tot verstopping of andere lichamelijk ongemakken en duurt dit langer dan twee maanden? Dan is het verstandig om een afspraak te maken met de huisarts. In Nederland zijn een aantal poeppoli's waar je kind specialistische hulp krijgt bij het leren poepen op de wc. Je huisarts kan je kind hier naar doorverwijzen.

Tip! Bedplassen komt veel voor kinderen. Heeft jouw kind er ook last van? Lees dan de feiten en fabels bedplassen.
 

Reageer op artikel:
Help, mijn kind heeft wc-angst
Sluiten