Redactie
Redactie Ontwikkeling 6 jun 2018

Help, mijn kind blijft stotteren!

Als je kind voor het eerst over een woordje struikelt, vind je het nog schattig. Maar als het vaker gebeurt, is het logisch dat je je zorgen maakt. Waardoor gaat je kind stotteren en hoe verhelp je het?

Waardoor ontstaat stotteren?

Veel peuters hebben last van stotteren, maar dat hoeft geen reden voor paniek te zijn. Het is vaak een tijdelijk probleem dat zich kan ontwikkelen als je kind twee tot en met vijf jaar oud is. De reden dat je kind kan gaan stotteren, is omdat je kind zich zo snel ontwikkelt op allerlei gebieden dat ze door hun enthousiasme of andere emoties soms kunnen struikelen over woorden. Dat klinkt als stotteren, maar is het eigenlijk niet. Je kind merkt er vaak zelf niets van en het ‘stotteren’ gaat na een tijdje gewoon weer over.

Erfelijkheid

Als een kind blijft stotteren dan kan erfelijkheid een rol spelen. Als jij of je partner stottert, is er 25 procent meer kans dat je kind ook zal gaan stotteren. Kinderen die stotteren zijn niet allemaal hetzelfde. Je hebt kinderen die klanken en woorden herhalen (zoals b-b-boek of ga-ga-ga je mee?), klanken verlengen (mmmmag ik mee?) en er zijn kinderen die blijven ‘hangen’ als ze iets willen zeggen.

Tip!: Wil je meer weten over hoe je je kind goed leert praten? Lees dan ons artikel ‘Leren praten: waarom eindeloos kletsen tegen je baby goed is

Vier feiten op een rij

  • Stotteren komt vaker bij jongens dan bij meisjes voor. De verhouding is 3:1.
  • Als een ouder stottert is er 25 procent meer kans dat een kind gaat stotteren.
  • Stotteren komt bij vijf procent van de kinderen voor en bij één procent van de volwassenen.
  • Bij 80 procent van de kinderen gaat het stotteren vanzelf over. Bij 20 procent gebeurt dit niet.

Wanneer moet je in actie komen?

In vier op de vijf gevallen gaat stotteren bij peuters vanzelf over. Toch is het belangrijk om op tijd in te grijpen als je denkt dat het stotteren echt een serieus probleem wordt. Hoe eerder er begonnen wordt met therapie, hoe groter de kans namelijk is dat het stotteren verholpen kan worden. Bij twijfel is het verstandig om met je kind naar een arts te gaan. Ook is er een screeninglijst voor stotteren bij kinderen die je in kunt vullen. Als je kind last blijkt te hebben van stotteren, wordt hij behandeld met logopedie of stottertherapie.

Vijf tips om stotteraars te helpen:

  • Probeer zelf rustig te praten. Als je kind merkt dat er geen tijdsdruk is, zal hij zelf ook rustiger worden. Vaak helpt die rust om makkelijker te kunnen praten.
  • Blijf oogcontact houden. Zo laat je merken dat je nog steeds je aandacht bij het verhaal hebt. Probeer niet te gaan staren, want daar kan je kind nog zenuwachtiger van worden.
  • Maak geen zinnen af van je kind. Het klinkt verleidelijk en makkelijk. Maar vaak vindt een kind dat stottert het juist heel vervelend. Hiermee geef je je kind ook geen kans om het stotteren te overwinnen.
  • Probeer geduldig te zijn. Wat je kind vertelt, is belangrijker dan hoe hij het vertelt. Als je je kind op zijn gemak stelt, zal hij minder last hebben van het stotteren.
  • Dwing je kind niet om in alle drukte iets te vertellen (denk aan verjaardagen met visite). Als je kind gedwongen iets moet vertellen, wordt de druk heel groot en zal het stotteren toenemen.
Reageer op artikel:
Help, mijn kind blijft stotteren!
Sluiten