Marleen Staal
Marleen Staal Zwanger 8 jul 2020

Hoe je hersenen veranderen tijdens en na de zwangerschap

Alles verandert aan je lijf op het moment dat je zwanger bent. En dan hebben we niet alleen over je buik en borsten, maar ook je hersenen zijn zich volop aan het aanpassen.

Tijdens je zwangerschap zijn er veranderingen waar je wat van merkt, maar er gebeurt ook een hoop in je lichaam dat je niet heel bewust meemaakt. Toch zijn het juist deze veranderingen die een grote invloed hebben op jou voor de langere termijn.

Zwangerschapsbrein

Dus dat zwangerschapsbrein is geen mythe, maar bestaat toch? Ja zeker. Hoewel er nog altijd meer onderzoek wordt gedaan hoe je hersenen precies veranderen wanneer je een kind verwacht, is wel bekend dat er bepaalde delen in je brein actiever zijn.

Ook zijn er stukken van je hersenen die krimpen tijdens je zwangerschap en ook nog daarna. Waarom je brein dit doet? Dat is nodig om je voor te bereiden op je nieuwe rol als ouder. Want daar komen een hoop uitdagingen en verantwoordelijkheden bij kijken. Je hersenen moeten hierop kunnen reageren en daarom verandert er een hoop in je hoofd. Gelukkig maar.

Dit verandert er in je hersenen

Een grote verandering in je hersenen is het stuk dat gaat over herinneringen en emoties. Dit deel heet ook wel de amygdala. Omdat je gevoeliger bent voor wat je baby nodig heeft, zal dit stukje hersenen hier actiever op reageren.

Daarnaast heeft je brein ook een soort beloningssysteem. Hierbij komt het stofje dopamine om de hoek kijken en deze schiet omhoog in activiteit. Waarom? Het zorgt ervoor dat je automatisch reageert op het lachen en huilen van je baby. Jij wilt namelijk iets doen voor je baby, omdat je daarvoor een beloning krijgt in de vorm van dopamine.

Een ander hormoon dat veel zal opspelen is oxytocine. Deze speelt een belangrijke rol bij sociale contacten. Het zorgt er niet alleen voor dat je moederinstinct wordt geactiveerd, het helpt je ook een sterkere band te ontwikkelen met je baby.

Dit gaat er krimpen in je hersenen

Terugkomend op dat zwangerschapsbrein. Je zal misschien wel merken dat je veel vergeet nu je zwanger bent. Daar zit een reden achter. Je geheugengebied is namelijk aan het krimpen. Waarom? Zodat jij je meer kan richten op het lachen en huilen van je baby. Ja je leest het goed, dat krimpen begint tijdens je zwangerschap en gaat door tot na de bevalling.

Eigenlijk kun je zelf helemaal niks doen aan het feit dat je hersenen veranderen, maar een enorme impact heeft het wel op het moederschap. Hoe het je ook zal vergaan, je weet nu dat het allemaal aan je brein ligt en niet aan jou.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Hoe je hersenen veranderen tijdens en na de zwangerschap
Sluiten