Redactie
Redactie Gezin 7 jan 2019

Het belang van quality time met je kinderen

De schaatsbanen waren druk bezet, de bioscoopzalen zaten vol en de binnenspeeltuinen werden druk bezocht in de kerstvakantie. Maar helaas komt het einde van deze feestperiode in zicht. Hoewel we snel geneigd zijn om in ons oude patroon te vallen, is het heel belangrijk om een op een momenten met je kids te blijven inplannen. En wel hierom.

Je hoeft natuurlijk er natuurlijk niet iedere dag op uit, quality time kan zich ook in andere vormen uiten. Haal bijvoorbeeld een spelletje uit de kast, kies samen een film uit of bak koekjes samen. Je zult snel merken dat het niet om de kwantiteit, maar de kwaliteit van jullie momenten samen.

15 leuke, goedkope dingen om thuis te doen met kinderen

Je creëert een sterke(re) relatie

Wanneer je met je hele gezin aan tafel zit verdeel je je focus op alle gezinsleden. Dat is natuurlijk logisch, maar wanneer je echt samen bent kun je je aandacht veel makkelijker op je kind richten. Persoonlijke aandacht is heel belangrijk voor kinderen, omdat zij zich dan gewaardeerd en geliefd voelen. En niet te vergeten; gehoord. Kinderen zullen bepaalde dingen veel sneller met je delen wanneer jullie alleen zijn, dan met andere personen erbij.

Het boost het zelfvertrouwen van je kind

In een grotere groep valt de meest luidruchtige persoon vaak op. Denk maar aan je schooltijd of je (oude) vriendinnengroep. Dit zorgt ervoor dat de stille muizen niet echt opvallen en de wildebrassen juist vaak een preek krijgen. Kinderen gedragen zich – vaak – anders wanneer je individueel tijd met ze doorbrengt, omdat ze het gevoel krijgen zichzelf te mogen en kunnen zijn. Als zij de aandacht krijgen waar ze naar verlangen kan dit een positief effect hebben op hun zelfvertrouwen.

Je leert je kind beter kennen

Juist omdat je kinderen meer geneigd zijn zich open te stellen en volledig zichzelf te zijn, leer je ze automatisch beter kennen. Van geheimpjes tot behoeften en kwaliteiten; je zult nog versteld staan van wat voor nieuws je ontdekt over je koter(s)!

Je voorkomt vervelend gedrag

Zodra je kids aandacht tekort komen, zetten ze alles op alles om dit lege gevoel op te vullen. Sommige kinderen uiten dit in vervelende buien, negatieve aandacht is ook aandacht!

Hoe vaak spendeer jij een op een tijd met je kinderen? Deel het via het Mamaforum.

Reageer op artikel:
Het belang van quality time met je kinderen
Sluiten