Redactie
Redactie Baby 6 jun 2018

Het geslacht van je baby

Als je baby geboren is, kijk je er meteen naar: de geslachtsdelen. Ben je moeder van een zoon of van een dochter geworden? Het geslachtsdeel biedt antwoord. Wellicht valt je na de euforie van de geboorte het een en ander op aan de geslachtsdelen. Je baby heeft enorme geslachtsdelen, of je hebt bijvoorbeeld gehoord dat de balletjes van je zoon nog niet zijn ingedaald, of je baby heeft borstjes en is zelfs een beetje ongesteld… Hoe vreemd het ook klinkt; dit is allemaal normaal.

De verloskundige zal na de bevalling voelen of de balletjes van je zoontje zijn 'ingedaald'. Dit betekent dat de balletjes in het balzakje zitten. Pas als de balletjes daar zijn aangekomen kunnen de zaadcellen zich goed ontwikkelen en zal jouw baby later ook papa kunnen worden. Meestal is dat ook zo. Wees niet verbaasd als de balletjes opeens terug lijken te schieten in de buikstreek. Dit kan gebeuren als je zoon het koud heeft, of als hij plotseling schrikt. Je zult zien dat de balletjes vanzelf weer op zijn plaats zitten op het moment dat hij weer ontspannen en lekker warm is. Soms komt het voor dat de balletjes nog in de liesstreek zitten. Je kunt dat zelf voelen door heel voorzichtig over de liesjes te strijken. De balletjes dalen dan meestal in het eerste levensjaar in. Je hoeft je hier geen zorgen om te maken. Het kan ook zijn dat je de balletjes niet voelt in de liesstreek én dat de balletjes nog niet zijn ingedaald. Dit is slechts het geval bij 2,7% van de babyjongetjes. Ook dit komt vanzelf goed. Slechts 0.7% van de jongetjes heeft op zijn tweede verjaardag nog geen ingedaalde balletjes. Als dat bij jouw zoon zo is moet je tegen die tijd even langs de huisarts. Hij zal je zoon hormonen voorschrijven of je adviseren de balletjes operatief vast te zetten in de balzak.

Opgezwollen geslachtsdelen

Je zou niet de eerste zijn als je met open mond naar de geslachtsdelen van je baby zou kijken. Een taboe: maar bijna iedere moeder maakt het mee. Je ziet een enorme piemel en balzak hangen bij je zoon. De schaamlippen van je dochter lijken wel opgeblazen te zijn. Veel vaders maken hier grapjes over: “heeft 'ie van mij, hij lijkt sprekend op mij”. Nee dus, dat heeft je baby van jou. Vlak voordat je baby geboren wordt geef jij namelijk nog hormonen door aan je baby, via de placenta en navelstreng. Deze hormonen zorgen ervoor dat je baby's geslachtsorganen zo enorm zijn. Je zult zien dat de geslachtorganen gedurende de eerste dagen na de bevalling normale proporties aannemen.

Vaginaal bloed- en vochtverlies

Meisjes kunnen gedurende de eerste dagen wat vaginale afscheiding (wit of helder van kleur) of vaginaal bloedverlies hebben. Dit komt doordat jij vrouwelijke hormonen hebt doorgegeven vlak voor de geboorte. Deze hormonen zitten in je baby's lijfje en zijn verantwoordelijk voor de hormonale processen die bloed- en slijmverlies veroorzaken. Heel normaal dus. Het gaat hier over enkele druppeltjes en is daarmee wel anders dan jouw ongesteldheid. Het wordt daarom ook wel pseudo-menstruatie genoemd. Als je twijfelt of het bloedverlies te veel is kun je dat vragen aan de kraamverzorgende of aan je verloskundige.

Voorhuid

De voorhuid is de huid die 'los' om de piemel zit. Deze huid kun je bij volwassen mannen van boven naar beneden bewegen. Bij babyjongetjes is dat nog niet het geval. De huid zit nog vast aan de bovenkant. Dat blijft voorlopig zo. Je hoeft je nu dus nog geen zorgen te maken over het schoonmaken onder de voorhuid. Hier kunnen nu nog geen ontstekingen komen, omdat hier geen bacteriën bij kunnen. Maak daarom bij het verschonen de gehele piemel goed schoon en besteedt een beetje meer aandacht aan de uitgang van de plasbuis.

Opgezwollen borstjes

Zowel meisjes als jongetjes kunnen na de geboorte opgezwollen borstjes hebben. Ook deze vergroting komt door de enorme hoeveelheid hormonen die je baby's bloedbaan binnen gekomen zijn. Het kan zelfs zijn dat je baby wat melk verliest! Het gaat dan om enkele kleine druppeltjes. Je zult zien dat je baby binnen een korte tijd geen borstjes meer heeft en geen melk meer verliest.

Reageer op artikel:
Het geslacht van je baby
Sluiten