Redactie
Redactie Baby 7 jun 2018

Het hielprikje

Binnen zeven dagen na zijn geboorte, krijgt je baby zijn allereerste prik: de hielprik. Niet zo leuk, maar wel noodzakelijk. Het afgenomen bloed wordt namelijk onderzocht op een aantal aangeboren afwijkingen.

Hoe werkt de hielprik?
Door middel van een prik in de onderkant of zijkant (dus nooit aan de achterkant!) van de hiel wordt er bij je baby wat bloed afgenomen. De bloeddruppels worden verzameld op speciaal vloeipapier, waarna ze onderzocht worden op 17 aangeboren aandoeningen.

Wat kost de hielprik?
De hielprik is gratis en het is niet verplicht om eraan mee te werken. Het is echter verstandig om ‘m wel af te laten nemen, zodat de artsen er tenminste vroeg bij zijn wanneer je baby iets onder de leden heeft. De hielprik wordt over het algemeen gedaan op de vierde levensdag van jouw kindje. Als jouw baby nog in het ziekenhuis ligt, wordt de prik daar gegeven.

Wie geeft de prik?
De hielprik wordt afgenomen door de wijkverpleegkundige, de huisarts, de verloskundige of door de kraamverzorgster. Na afname wordt het bloed naar het laboratorium gestuurd voor verder onderzoek. Wanneer je niets meer hoort, is alles goed. Bij ongeveer één op de honderd baby’s wordt er getwijfeld aan de uitslag. Is dit het geval, dan wordt er binnen twee weken een tweede hielprik afgenomen. Als je na twee weken nog niks hebt gehoord, kun je het beste je huisarts bellen.

Afwijkende uitslag?
Wanneer er bij het onderzoek van het bloed een afwijkende uitslag aan het licht komt, wilt dit niet zeggen dat je kind ziek is. Met het weinige bloed dat is afgenomen bij de hielprik kan niet met 100% zekerheid worden gezegd of er echt iets aan de hand is. Nader onderzoek door de kinderarts van een academisch onderzoek zal meer duidelijkheid moeten geven. Je kind wordt dan dus doorverwezen naar de specialist.
 

Reageer op artikel:
Het hielprikje
Sluiten