Redactie
Redactie Baby 6 jun 2018

Het hoofdje van je baby

De bevalling heeft invloed op het uiterlijk van jouw kindje. Wanneer er een tang of vacuümpomp gebruikt is, zal dat waarschijnlijk sporen hebben achtergelaten op het hoofdje. Maar ook bij een normale bevalling heeft een kindje niet altijd een ‘gaaf koppie’.

Het is eigenlijk heel logisch dat de bevalling invloed heeft op het hoofdje van je kind. Je baby komt, over het algemeen, eerst met zijn hoofd naar buiten. Hij moet zich door de smalle uitgang van de schede wringen. Daar zit hij behoorlijk vast en klem. Dat voel je als je aan het bevallen bent. Maar niet alleen jij voelt dat, je baby voelt het ook. Hij zit met zijn hoofdje helemaal vast, opgefrommeld, en dat duurt vaak een tijdje. Hoe langer je baby op die manier vast zit, hoe meer je dit aan zijn kopppie kan zien net na de bevalling. Sommige moeders zeggen wel eens dat hun baby eruit zag als een propje papier. Ze vertelden dat ze de neiging hadden om het 'papiertje' uit elkaar te halen en glad te strijken. Dat gaat helaas niet bij een babygezichtje. Maar een beetje tijd doet wonderen. Afhankelijk van de mate en tijdsduur waarin je baby heeft vastgezeten in de schede zal zijn 'verkreukelde’ uiterlijk binnen een aantal uur tot twee dagen verwenen zijn. Hij heeft dan een mooi gaaf koppie. Een vlotte bevalling heeft dus wel invloed op het uiterlijk van je baby in de eerste uren of dagen. Maar niets met het uiterlijk op de lange termijn. Daar zijn je partner en jij verantwoordelijk voor; jullie hebben tenslotte het DNA doorgegeven.

Bijzondere bevallingen

Als je een bijzondere bevalling hebt meegemaakt zul je de gevolgen, positief en negatief, terug zien in het uiterlijk van je baby. Het tijdelijke uiterlijk wel te verstaan: zijn uiterlijk in de eerste uren tot dagen. Als je baby niet mooi met de achterkant van zijn hoofdje het geboortekanaal in ging, is hij waarschijnlijk met zijn voorhoofd (voorhoofdsligging) of gezichtje (aangezichtsligging) eerst naar buiten gekomen. Dit betekent dat er extra druk op het gezicht heeft gestaan. Baby's die op deze wijze geboren worden laten vrijwel altijd tekenen zien van de mate waarin ze door het kanaal heen geperst zijn. Je ziet vaak een 'in elkaar gedeukt' neusje, mondje en oogjes. Dit trekt heel snel weg. Als je baby met de tang verlost is zul je dat zien aan zijn hoofdje. Op de plaats waar de tang heeft gezeten zie je twee blauwe plekken, en soms lichte zwellingen. Heel normaal. Je baby is immers door de tang rond zijn hoofdje te zetten naar buiten getrokken. Die blauwe plekken trekken vanzelf weg. Als je baby met de vacuümpomp gehaald is heeft hij meestal een heel spits hoofdje. Die spitse bult zit vaak op zijn achterhoofd, omdat hij daarmee naar beneden lag. Ook deze bult trekt vanzelf weg. baby's die niet door het geboortekanaal zijn gegaan, maar door middel van een keizersnee verlost zijn, zien er over het algemeen perfect uit. Zij hebben immers nergens knel gezeten.

Fontanel

Je baby's hoofd is in verhouding erg groot. En zo'n groot hoofd past niet door ons geboortekanaal. Daar heeft moeder natuur iets op verzonnen: de fontanel. Als je bij ons aan de schedel voelt, voel je één groot, rond bot. Bij je baby zijn dat nog vier aparte gedeelten. Die aparte gedeelten zijn met een heel sterk vlies aan elkaar verbonden. Ze kunnen dus niet losschuiven, maar wel in elkaar schuiven. En dat is nu precies wat er gebeurt als je baby door het geboortekanaal komt. De schedelbeenderen schuiven in elkaar, waardoor zijn hoofdje wat kleiner wordt en je baby dus gemakkelijker door het geboortekanaal kan. Je kunt de fontanel zien en voelen bij je baby. Aai maar eens over zijn hoofdje. Je zult bovenop en aan de achterkant duidelijk de overgang tussen schedelbeen en fontanel voelen. Soms kun je zelfs je baby's hoofdje op en neer zien gaan in de fontanel. Dit is zijn hartslag. Leg je hand er maar eens zachtjes op: zo voel jij je baby's hartje, door zijn hoofdje heen! Je hoeft niet bang te zijn dat dit plekje op je baby's hoofdje erg kwetsbaar is. Het vlies is supersterk. Toch is voorzichtigheid wel gepast. Ga er niet expres met een vinger op drukken. De fontanel groeit in de eerste twee levensjaren van je baby, vaak al met achttien maanden, vanzelf dicht.

Reageer op artikel:
Het hoofdje van je baby
Sluiten