Redactie
Redactie De bevalling 6 jun 2018

Het kraamhotel

Nederland is een van de weinige landen waar het wordt aangemoedigd thuis,in je eigen vertrouwde omgeving, te bevallen. Maar wat doe je wanneer het voor jou niet mogelijk is om thuis te bevallen en je je kindje liever ook niet in het ziekenhuis ter wereld wil brengen? Dan biedt een kraamhotel uitkomst.

Misschien woon je normaal in het buitenland en wil je je kindje toch graag in Nederland ter wereld brengen. Of misschien zit je ten tijde van de bevalling nét midden in een verhuizing, heb je een bedrijf aan huis of simpelweg geen partner die je de eerste dagen na de bevalling bij kan staan. En in sommige plaatsen is er een tekort aan verloskundigen. Allemaal redenen om voor een kraamhotel te kiezen. Om te bevallen óf om na een (ziekenhuis)bevalling in alle luxe tot rust te komen.

Bijna zoals thuis

Een bevalling in een kraamhotel is eigenlijk de gulden middenweg tussen een (poliklinische) ziekenhuisbevalling en een thuisbevalling. Je kunt er terecht voor een normale bevalling zonder medische indicatie, vaak zelfs met je eigen verloskundige! Het voordeel is echter dat alle zorg je uit handen wordt genomen. Je hebt de comfort en privacy van een hotel, gecombineerd met kraamzorg die 24 uur per dag bij de hand is. Een kraamhotel is dus géén ziekenhuis. Als je een medische indicatie hebt, of er tijdens de bevalling complicaties optreden, zul je alsnog naar een ziekenhuis gebracht worden.

24 uurs-zorg

In een kraamhotel is er 24 uur per dag een team van deskundigen beschikbaar om je te helpen bij de zorg voor je kindje én om jou in de watten te leggen. Je krijgt uitleg over borstvoeding en tips en adviezen voor de verzorging van je kindje, alle check-ups die na de geboorte nodig zijn bij jou en je kindje worden gedaan en je kunt kiezen of je je kindje 24 uur per dag bij je wilt houden, of ’s nachts de zorg voor jouw hummeltje aan een kraamverzorgster toevertrouwd. Bovendien mag je partner in veel hotels tegen geringe meerkosten ook blijven slapen en mee-eten en wordt je bezoek vertroeteld met koffie, thee en natuurlijk beschuit met muisjes. Kortom: jij hoeft je echt helemaal nergens druk over te maken.

De kosten

Het verblijf in een kraamhotel is over het algemeen per dag niet duurder dan acht uur kraamzorg thuis en wordt door veel verzekeraars vergoed. Het is wel verstandig van te voren even te informeren of jouw verzekeraar inderdaad bereid is de kosten op zich te nemen. Als je besluit in een kraamhotel te bevallen, is het verstandig, gezien de eventuele reistijd, dit eerst met je verloskundige te overleggen. De hotels liggen verspreid over Nederland. 

Waarom een kraamhotel?

  • Rust (de baby is in principe 24 uur bij jou, maar kan op verzoek ‘s nachts toevertrouwd worden aan de zorgen van de kraamverzorgende).
  • Onzekerheid. In een kraamhotel kun je 24 uur terecht bij een deskundige, voor bijvoorbeeld hulp bij de borstvoeding, met vragen, voor het krijgen van adviezen.
  • Huis is te klein om veel visite te kunnen ontvangen.
  • Kraamvakantie (geen zorgen voor huishouding, visite, maaltijden, uitgerust naar huis).
  • Verhuizing of renovatie.
  • 24 uur zorg nodig door lichamelijke of sociale omstandigheden.
  • Alleenstaande moeders.
  • Wonen / werken in het buitenland maar het kraambed graag in Nederland doorbrengen.
  • Partner heeft werk met onregelmatige diensten en is soms ‘s avonds of ‘s nachts niet thuis.
  • Bedrijf aan huis, waardoor er thuis geen mogelijkheid is om tot rust te komen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Het kraamhotel
Sluiten