Marleen Staal
Marleen Staal Zwanger 15 jan 2019

Het tweeling transfusie syndroom: dit moet je weten

Een zwangerschap van een tweeling verloopt anders een ‘gewone’ zwangerschap. Zo zijn er bijvoorbeeld meer complicaties waar je rekening mee moet houden. Zoals het tweeling transfusie syndroom (TTS).

Eeneiige of twee-eeige tweeling

Of je zwanger bent van een eeneiige of twee-eiige tweeling maakt niet alleen uit of jouw kinderen na de geboorte als twee druppels op elkaar lijken, dit gegeven is ook van belang tijdens je zwangerschap. Het betekent namelijk hoe jouw tweeling zich in de buik ontwikkelt.

Bij een twee-eiige zwangerschap, die overigens het vaakst voorkomt, heeft elk kindje een eigen placenta en een eigen vruchtzak. Bij een eeneiige zwangerschap kunnen jouw kindjes allebei zowel de vruchtzak als de placenta delen, of ze delen een placenta, maar zitten wel ieder in hun eigen vruchtzak.

Deze laatste wordt ook wel een monochoriale zwangerschap genoemd en gebeurt bij ongeveer 70% van de eeneiige tweelingzwangerschap. En dit is meteen ook de lastigste zwangerschap, omdat hierbij de kans op het tweeling transfusie syndroom groter is.

Tweeling transfusie syndroom

Het tweeling transfusie syndroom begint bij de placenta en de kans dat dit ontstaat is het grootst tussen de 16 en 24 weken van je zwangerschap. Als jouw baby’s een placenta delen, maar wel een eigen vruchtzak hebben lopen de bloedvatverbindingen over het gemeenschappelijke placentaoppervlak tussen de baby’s. Hierdoor zijn hun bloedsomlopen met elkaar verbonden. Dit is geen gekke situatie, maar het wordt wel heel gevaarlijk als de bloedstroom maar één kant op gaat.

Hierdoor geeft de ene baby meer bloedtransfusies dan de ander, die alleen maar ‘neemt’,  waardoor er bij de eerste baby een tekort aan bloed ontstaat. Dit kan ervoor zorgen hij steeds minder plast, waardoor de baby uiteindelijk ook te weinig vruchtwater heeft. Daardoor gaat het vlies van de vruchtzak strakker om hem heen zitten, ook wel een ‘stuck’ twin genoemd.

De ontvangende baby zal juist meer groeien, omdat hij meer bloedtranfusies krijgt dan geeft. Dit merk je als moeder terug in het plotseling sterk groeien van jouw buik. Dit kan gevaarlijk zijn. Zodra de ontvangende baby teveel vruchtwater heeft, kunnen jouw vliezen namelijk breken en kunnen er weeën ontstaan. Als jouw baby’s vervolgens te vroeg worden geboren, is de kans dat ze het overleven niet groot.

Symptomen TTS

Het belangrijkste symptoom is hierboven al genoemd. Als je buik ineens in korte tijd veel dikker wordt dan normaal, dan is het belangrijk om naar de gynaecoloog te gaan. Verder zijn de symptomen (in combinatie met een sterk groeiende buik):

  • Harde buiken
  • Gespannen gevoel

Behandeling

Met behulp van een echoscopie kan de gynaecoloog vervolgens een aantal dingen onderzoeken om vast te stellen of er sprake is van TTS. Hoeveel vruchtwater elke baby heeft, de blaasvulling van elke baby, de bloedstroming en er wordt gekeken naar vochtophoping. Als er sprake is van TTS, dan kan dit worden onderverdeeld in 5 stadia, waarbij stadium 1 de lichtste vorm is (er is alleen te veel of te weinig vruchtwater bij de baby’s) en stadium 5 de zwaarste.

Om TTS te behandelen, zijn er verschillende manieren mogelijk.

Een laserbehandeling

Met behulp van een laser wordt de gezamenlijke placenta van de baby’s in tweeën verdeeld. Hier voel je niks van – je krijgt een plaatselijke verdoving – en je wordt meestal voor 24 uur even opgenomen worden.

Amniodrainage

Hierbij wordt het overtollige vruchtwater uit de vruchtzak van de ontvangende baby een vruchtwaterpunctie afgevoerd. Let wel: deze methode is symptoom bestrijdend, de kans dat het weer terugkomt is aanwezig.

Navelstrengcoagulatie

Als er één baby erg lijdt onder TTS en daardoor ook ernstig ziek wordt, kan het gebeuren dat de baby in je buik overlijdt. Om dit te voorkomen (het kan de andere baby namelijk ernstig ziek maken), kan worden gekozen om de navelstreng van de zieke baby dicht te maken. De baby komt dan alsnog te overlijden, maar de andere baby kan hierdoor niet meer ziek worden. Zo is de kans groter dat de gezonde baby het overleeft.

Zwangerschapsafbreking

In het allerergste geval kunnen de artsen beslissen om de zwangerschap af te breken als je nog niet verder bent dan 24 weken in je zwangerschap. Als de baby’s door het TTS al zo ziek zijn dat ze het niet zullen overleven zonder handicap, kan een dokter hiertoe besluiten.

Niets doen

Als je in stadium 1 zit van TTS, kunnen de dokter beslissen om de hele zwangerschap gewoon af te wachten. Het kan zelfs zo zijn, dat de situatie van je baby’s verder in je zwangerschap beter wordt.

Voor meer informatie en cijfers over de behandelingen van TTS check de website van het Leids Universitair Medisch Centrum.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Leids Universitair Medisch Centrum

Reageer op artikel:
Het tweeling transfusie syndroom: dit moet je weten
Sluiten