Rachelle Weiler
Rachelle Weiler | LinkedIn Baby 19 jun 2019

Het vierde trimester: dit is het en zó overleef je deze periode

Het vierde trimester: eigenlijk niet zo gek dat ‘ie bestaat. Tijdens je zwangerschap groeit zowel je baby als je lichaam in rap tempo. Maar na de geboorte doen zich nog veel meer veranderingen voor. Daarom wordt de periode vlak na de geboorte ook wel het vierde trimester genoemd.

Als je zwanger bent, gieren de hormonen letterlijk door je lichaam. Tijdens en vlak na de geboorte is dit echter niet anders. Opvliegers, emoties, een (wederom) veranderend lichaam en kersverse baby die je eigenlijk nog niet zo goed kent en alle aandacht opeist.

Het vierde trimester

Hoewel de roze wolk een beetje de standaard is geworden voor hoe je je na de geboorte zou moeten voelen, ervaren nieuwe moeders dit echter vaak anders. Het is een heftige tijd met nauwelijks slaap, veel kraamtranen en frustratie, isolatie, maar ook heel veel liefde voor dat nieuwe, kleine wezentje.
Veel moeders met een eerste kleintje hebben het gevoel constant achter de feiten aan te lopen, of niet weten waar ze precies goed aan doen. Met als gevolg dat ze zich een ‘slechte moeder’ voelen.
Kortom, het vierde trimester is juist het trimester dat bol staat van extreme veranderingen en het aanleren van nieuwe gewoontes in een enorm tempo. Wij geven je tips om deze periode zo rustig mogelijk door te komen:

Advies voor een ontspannen vierde trimester

1. Je doet het GOED

Ook al voelt dit lang niet altijd zo voor je, je doet het goed! Je houdt van je baby en je probeert hem of haar zo goed mogelijk te verzorgen. Foutjes en onkunde in het begin zijn niet meer dan normaal. Baby’s kunnen wel tegen een stootje!

2. Meet je succes op andere manieren

Voordat je zwanger werd was succes misschien die promotie op werk; 10 kilometer hardlopen of hele voordelige vliegtickets op de kop tikken. Nu is dat allemaal anders. Succes kan zijn dat je baby een paar uur achter elkaar doorslaapt. Of dat je na verloop van tijd weet welk huiltje wat precies betekent. Je gaat andere dingen vieren, en dat is helemaal goed!

3. Je bent verward door je lichaam

Tijdens je zwangerschap is het makkelijk: je lichaam wordt steeds groter en daar komen bepaalde kwaaltjes bij kijken. Maar wat gebeurd er in je lichaam na de bevalling? Dat vertellen de boeken je niet! Je buik blijft misschien nog lang bol, de hormonen gieren door je lijf, je zweet veel, je hebt last van opvliegers en pijn in je borsten. Lopen en zitten kan nog lang oncomfortabel zijn. Het antwoord hierop is cliché maar waar: wees geduldig en lief voor je lichaam. Iedereen herstelt in eigen tempo.

Lees ook: 8 redenen voor een goede huilbui na de bevalling

4. Baby’s zijn gewoon baby’s

Wat mensen ook tegen je zeggen; er bestaat niet zoiets als brave baby’s en heftige baby’s. Baby’s zijn baby’s. Soms huilen ze lang, soms helemaal niet. Soms slapen ze lang, soms helemaal niet. Als de ene baby al lang doorslaapt, hoeft dat niet te betekenen dat die van jou dat ook moet. Het is geen race. Alle baby’s zijn anders, en gedragen zich anders in elke fase. Laat je niet gek maken.

5. ‘Terugbouncen’ na de bevalling bestaat niet

Nog zoiets waar je je doodongelukkig van kan voelen in het vierde trimester. Irritante foto’s van moeders 3 dagen na hun bevalling. Wegklikken die handel. Elk lichaam herstelt op een eigen tempo en het heeft net op het hoogste niveau gesport. Wees lief en dankbaar voor je lichaam. Afvallen en strak worden komt wel weer. Voor nu heeft het een prachtig kindje op de wereld gezet, en dat is even genoeg.

Lees ook: 8 onverwachte dingen die veranderen aan je lichaam na de bevalling

6. Je geniet niet elk moment, maar dat is oké

Als je net bevallen bent, zit je niet constant op een roze wolk. Tuurlijk, je voelt je de gelukkigste moeder van de wereld als je baby lekker op schoot ligt te slapen of voor het eerst naar je lacht, maar er zijn ook genoeg momenten dat moederen gewoon zwaar is. Spreek het uit! Dat lucht op!

7. Jij bent de expert op het gebied van jouw baby

Wat mensen ook bedoeld en onbedoeld adviseren, jij kent je baby het beste. Misschien niet de eerste dagen na de geboorte, maar je zal zien dat je steeds beter begrijpt hoe je kindje beweegt, slaapt en eet. Elke baby is anders, maar dit is die van jou!

8. Je bent niet alleen!

Hoewel je je soms heel alleen kan voelen in het vierde trimester, ben je dat niet. Er zijn ontzettend veel deskundigen die je kunnen helpen op het gebied van lactatie, swaddelen, voeden, enzovoorts. En waarschijnlijk staan er vast en zeker ook genoeg vriendinnen en familieleden naast de partner klaar om je te helpen als je daar behoefte aan hebt.

Als moeder hoef je echt niet alles alleen te doen. Vraag om hulp als je daar behoefte aan hebt, of neem eens contact op met andere moeders met baby’s van dezelfde leeftijd. Het uitwisselen van tips en de herkenning kan ontzettend helpen.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Het vierde trimester: dit is het en zó overleef je deze periode
Sluiten