Gina Koninkx
Gina Koninkx Ontwikkeling 25 jun 2020

Dit is *hik* waarom je baby zo vaak de hik heeft

Tientallen keren per dag hoor je een hikje. Hoewel het schattig is, kun je (zeker als new mom) ook stressen over de hoeveelheid hikjes. Is het normaal? Jazeker, maak je daar geen zorgen over. Dit is de reden waarom je baby zo vaak de hik heeft.

De hik bij baby’s

De hik (ook wel hiccups genoemd) hebben is essentieel voor de ontwikkeling van je kleintje. Onderzoekers van University College London hebben uitgebreid onderzoek gedaan naar de oorzaak ervan en kwamen tot de conclusie dat dit zelfs extreem belangrijk is. Zo zouden de hikjes ervoor zorgen dat een baby leert zijn of haar eigen ademhaling te reguleren.

De onderzoekers maakten tientallen scans van de hersenen van pasgeboren baby’s. Hoewel hetgeen wat de hik triggert niet honderd procent vast ligt, is wel duidelijk dat het essentieel is voor de ontwikkeling van je baby. Baby’s hikken vrij vaak en dat zou ze helpen met ademhalen. Het hikken leert ze om hun ademhalingsspieren te controleren.

LEES OOK: Slaapritme van een baby: zoveel slaap hebben ze nodig

Reactie in de hersenen bij de hik

Als een baby hikt, reageren de ademhalingsspieren. Maar dat is niet het enige wat er gebeurt. Volgens de onderzoekers gaan er ook golven naar de hersenen. Dit heeft hetzelfde effect als het horen van geluid.

Deze combinatie (dus de reactie van de ademhalingsspier in combinatie met het geluid van de hik zelf) zorgt ervoor dat het kindje zijn of haar ademhaling ontwikkelt. Helemaal niks om je dus zorgen over te maken mama!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Babyology

Reageer op artikel:
Dit is *hik* waarom je baby zo vaak de hik heeft
Sluiten