Hik bij baby’s: hoe & wat

Redactie 6 jun 2018 Baby

Hikken is heel normaal bij baby’s. Je mini-me heeft zelfs in je baarmoeder al regelmatig gehikt! Maar waarom hikt een baby, wat kun je ertegen doen en hoe kun je de hik voorkomen? Dít is wat je allemaal wilt weten over de hik bij je baby.

Yep, je baby hikt dus al in de baarmoeder. Foetussen kunnen hikken vanaf het tweede trimester. Door het inslikken van vloeistof in de vruchtzak, bijvoorbeeld. Maar nú kan het veroorzaakt worden door melk, of iets anders…

Waarom hikken baby’s?

1. Gastro-oesofageale reflux

Bij gastro-oesofageale reflux, ook wel refluxziekte genoemd, werkt de kringspier onderin de slokdarm van de baby nog niet goed. Dit is een soort klep tussen de slokdarm en maag. En als die niet goed sluit, kan de maaginhoud terugstromen in de slokdarm. Door dit terugstromen van eten en maagzuur, worden de zenuwcellen in het middenrif geprikkeld. Gevolg: de hik!

Tip: Reflux bij baby’s

2. Overvoeden

Als je baby te veel (moeder)melk binnenkrijgt, kan z’n buikje opzwellen. Die plotselinge uitzetting van de buikholte rekt het middenrif op, wat zorgt voor een samenstrekking. Jawel: de hik!

3. Te veel lucht naar binnen zuigen

Geef je jouw baby de fles? Dan slikt hij misschien te veel lucht in. Melk stroomt namelijk sneller uit een fles dan uit je borst. Net als bij overvoeden, zorgt teveel lucht inslikken er ook voor dat het buikje opzwelt, met de hik als het gevolg. Een combinatie van overvoeden én te veel lucht inslikken, is ook mogelijk.

4. Allergie

Het kán zijn dat je baby allergisch is voor bepaalde eiwitten in borst- of flesvoeding. Dit kan een ontsteking aan de slokdarm veroorzaken. Als reactie hierop, trekt het middenrif samen, waardoor hikjes worden veroorzaakt. Soms wordt de allergie getriggerd doordat de moedermelk een andere samenstelling krijgt. Dan heeft de mama bijvoorbeeld bepaald eten gegeten.

5. Astma

Als je baby astma heeft, kunnen zijn luchtwegen ontsteken. Lucht in ademen wordt zo moeilijk. Je baby gaat hierdoor hijgen omdat ‘ie ademtekort heeft, wat weer kan lijden tot spastische bewegingen van het middenrif. Et voila: hikken!

6. Daling in temperatuur

Soms kunnen de spieren van een baby samentrekken als de temperatuur zakt. Ook het middenrif weer… Je raadt het al: hikken!

Hoe voorkom je de hik bij je baby?

Onder het mom van voorkomen is beter dan genezen…

 1. Geef je baby kleine beetjes eten verspreid over een wat langere tijdspanne, in plaats van ‘m in één keer vol te voeden. Zo voorkom je dat je je baby overvoedt.
 2. Houd je baby in een verticale positie als je ‘m de borst of fles geeft, in een hoek van ongeveer 35 tot 45 graden. Zo stroomt de melk goed door de slokdarm heen.
 3. Is je baby oud genoeg om te zitten? Geef ‘m dan de fles als ‘ie zit. Ga achter je kleintje zitten om z’n rug te ondersteunen. Door je baby zittend te voeden, doet zwaartekracht goed z’n werk: het eten wordt naar beneden gewerkt, niet de lucht.
 4. Luister naar het geluid dat je baby tijdens het eten maakt. Slurpt ‘ie vooral? Dan komt er waarschijnlijk veel lucht binnen. Breng je tepel net wat dieper in z’n mondje als je borstvoeding geeft, om het gaatje waar lucht doorkomt kleiner te maken. Let erop dat z’n mondje je complete tepel bedekt.
 5. Was het flesje regelmatig, zodat er geen melkresten blijven hangen in het zuiggedeelte. Als er een obstakel is bij het eten, kan de baby hierdoor meer lucht inslikken dan melk.
 6. Laat je baby nooit slapen terwijl je ‘m de fles geeft. Bij borstvoeding komt er alleen melk als de baby zuigt, maar een flesje zorgt voor een constante stroming van melk. En als je baby snurkend de melk naar binnen laat stromen, kan dat tot overvoeding lijden.
 7. Las tijdens het voeden kleine pauzes in om je baby al te laten boeren. Leg je baby op je schouder en klop zachtjes tussen zijn schouderbladen om een boertje op te wekken. Als ‘ie boert, wacht dan twintig seconden voordat je weer verdergaat met voeden. Geef je flesvoeding? Wacht dat tot de fles half leeg is voordat je je baby laat boeren. Met een pauze van een paar seconden, krijgt de melk de kans om goed door te stromen tot in de maag.

Check ook: Feiten en fabels over flesvoeding

Stel nou dat je al deze voorzorgsmaatregelen hebt toegepast, maar je baby tóch de hik heeft. Wat dan te doen?! Geen paniek…

Hoe stop je de hik bij je baby?

Pas de volgende adviezen vooral niet allemaal tegelijkertijd toe. Eén voor één!

 1.  Masseer het ruggetje van je baby. Laat je baby rehtop zitten en wrijf zachtjes over zijn onderrug tot aan zijn schouders, met draaiende bewegingen. Je kunt je baby ook op zijn buik leggen en hem dezelfde massage geven, maar let er dan op dat je ‘m op een zachte ondergrond legt. Het idee is dat je zo de spanning in het middenrif verlicht.
 2. Houd je baby na het voeden 15 minuten rechtop. Hierdoor blijft z’n middenrif in een natuurlijke positie, waardoor spieren zich niet zo snel zullen samentrekken. Je kunt hierbij zachtjes op z’n rug kloppen om ‘m te laten boeren, zodat de lucht die hij heeft ingeslikt naar buiten komt. Ook zo ontspant z’n middenrif.
 3. Probeer je baby af te leiden. Door een spelletje te doen of zijn favoriete speeltje voor hem te houden. Hikjes worden veroorzaakt door spiersamentrekkingen als gevolg van impulsen. Door die impulsen te veranderen door aanraking of iets in z’n zicht te brengen, kan het hikken indammen en zelfs stoppen.
 4. En oké, deze pas je waarschijnlijk alleen toe als laatste redmiddel: geef je baby een ietsiepietsie suiker, als ‘ie oud genoeg is om vast voedsel te eten. Is je kindje hier nog te jong voor? Dip z’n (schone!) speen dan in een ietsiepietsieminie siroop en stop het in z’n mond. Of dip je (schone!) vinger in de siroop en laat je baby hieraan likken. Suiker geef je je baby natuurlijk liever niet, maar suiker kan de spanning in het middenrif wel verlichten.

Lees ook: 10 tips: borstvoeding geven doe je zo!

Misschien heb je al deze tips wel toegepast op je hikkende welp. En in je nervositeit, doe je misschien dingen die meer kwaad dan goed doen voor je baby…

Wat kun je beter niet doen als je baby de hik heeft?

 1. Laat je baby niet schrikken om de hik te stoppen. Een luide klap of een ontploffende plastic zak kan gehoorschade bij je baby veroorzaken. Hij zou het zelfs zo scary kunnen vinden, dat ‘ie er een trauma aan overhoudt.
 2. Geef je baby geen zure snoepjes. Iets wat bij volwassenen wél goed werkt bij de hik, maar voor een kind slecht uitpakt. Zelfs als je kind al een jaar is, wordt het afgeraden om zure snoepjes te eten. Hierin zit eetbaar zuur in poedervorm, wat niet goed voor de gezondheid is.
 3. Sla niet op de rug van je baby. De gewrichten in een babyskeletje zijn nog zo buigzaam, dat iedere klap serieuze schade kan aanrichten. Je kunt wel zachtjes kloppen.
 4. Druk niet tegen de oogjes van je baby. Schijnt ook een fabeltje te zijn bij het stoppen van de hik. De oogspieren van je baby zijn nog volop in ontwikkeling. Als jij z’n oogjes indrukt, is het maar de vraag of die weer in de goede positie terugveren.
 5. Trek niet aan de tong of een ledemaat van je baby. Baby’s zijn zo fragiel. Zoals we net al zeiden, zijn hun botten en gewrichten nog niet klaar voor getrek en geduw.

Nogmaals: de hik bij baby’s is heel normaal. Maar heeft je baby vaak de hik? Reden genoeg om daarmee naar de arts te gaan.

Bron: momjunction.com

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Hik bij baby’s: hoe & wat
Sluiten