Redactie
Redactie Baby 24 dec 2018

De hik bij baby’s: wat kan je beter wel en niet doen?

Waarom hikken baby’s?

1. Gastro-oesofageale reflux

Bij gastro-oesofageale reflux, ook wel refluxziekte genoemd, werkt de kringspier onderin de slokdarm van de baby nog niet goed. Dit is een soort klep tussen de slokdarm en maag. En als die niet goed sluit, kan de maaginhoud terugstromen in de slokdarm. Door dit terugstromen van eten en maagzuur, worden de zenuwcellen in het middenrif geprikkeld. Gevolg: de hik!

Lees ook: Reflux bij baby’s

2. Overvoeden

Als je baby te veel (moeder)melk binnenkrijgt, kan z’n buikje opzwellen. Die plotselinge uitzetting van de buikholte rekt het middenrif op, wat zorgt voor een samenstrekking. Jawel: de hik!

3. Te veel lucht naar binnen zuigen

Geef je jouw baby de fles? Dan slikt hij misschien te veel lucht in. Melk stroomt namelijk sneller uit een fles dan uit je borst. Net als bij overvoeden, zorgt teveel lucht inslikken er ook voor dat het buikje opzwelt, met de hik als het gevolg. Een combinatie van overvoeden én te veel lucht inslikken, is ook mogelijk.

4. Allergie

Het kán zijn dat je baby allergisch is voor bepaalde eiwitten in borst- of flesvoeding. Dit kan een ontsteking aan de slokdarm veroorzaken. Als reactie hierop, trekt het middenrif samen, waardoor hikjes worden veroorzaakt. Soms wordt de allergie getriggerd doordat de moedermelk een andere samenstelling krijgt. Dan heeft de mama bijvoorbeeld bepaald eten gegeten.

5. Astma

Als je baby astma heeft, kunnen zijn luchtwegen ontsteken. Lucht in ademen wordt zo moeilijk. Je baby gaat hierdoor hijgen omdat ‘ie ademtekort heeft, wat weer kan lijden tot spastische bewegingen van het middenrif. Et voila: hikken!

6. Daling in temperatuur

Soms kunnen de spieren van een baby samentrekken als de temperatuur zakt. Ook het middenrif weer… Je raadt het al: hikken!

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
De hik bij baby’s: wat kan je beter wel en niet doen?
Sluiten