Redactie
Redactie Baby 24 dec 2018

Hik bij baby’s: dit kun je er tegen doen

Hoe voorkom je de hik bij je baby?

Onder het mom van voorkomen is beter dan genezen…

  1. Geef je baby kleine beetjes eten verspreid over een wat langere tijdspanne, in plaats van ‘m in één keer vol te voeden. Zo voorkom je dat je je baby overvoedt.
  2. Houd je baby in een verticale positie als je ‘m de borst of fles geeft, in een hoek van ongeveer 35 tot 45 graden. Zo stroomt de melk goed door de slokdarm heen.
  3. Is je baby oud genoeg om te zitten? Geef ‘m dan de fles als ‘ie zit. Ga achter je kleintje zitten om z’n rug te ondersteunen. Door je baby zittend te voeden, doet zwaartekracht goed z’n werk: het eten wordt naar beneden gewerkt, niet de lucht.
  4. Luister naar het geluid dat je baby tijdens het eten maakt. Slurpt ‘ie vooral? Dan komt er waarschijnlijk veel lucht binnen. Breng je tepel net wat dieper in z’n mondje als je borstvoeding geeft, om het gaatje waar lucht doorkomt kleiner te maken. Let erop dat z’n mondje je complete tepel bedekt.
  5. Was het flesje regelmatig, zodat er geen melkresten blijven hangen in het zuiggedeelte. Als er een obstakel is bij het eten, kan de baby hierdoor meer lucht inslikken dan melk.
  6. Laat je baby nooit slapen terwijl je ‘m de fles geeft. Bij borstvoeding komt er alleen melk als de baby zuigt, maar een flesje zorgt voor een constante stroming van melk. En als je baby snurkend de melk naar binnen laat stromen, kan dat tot overvoeding lijden.
  7. Las tijdens het voeden kleine pauzes in om je baby al te laten boeren. Leg je baby op je schouder en klop zachtjes tussen zijn schouderbladen om een boertje op te wekken. Als ‘ie boert, wacht dan twintig seconden voordat je weer verdergaat met voeden. Geef je flesvoeding? Wacht dat tot de fles half leeg is voordat je je baby laat boeren. Met een pauze van een paar seconden, krijgt de melk de kans om goed door te stromen tot in de maag.

Feiten & fabels: flesvoeding

Stel nou dat je al deze voorzorgsmaatregelen hebt toegepast, maar je baby tóch de hik heeft. Wat dan te doen?! Geen paniek…

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Hik bij baby’s: dit kun je er tegen doen
Sluiten