Redactie
Redactie Gezondheid 8 jun 2018

Hoe & wat: astma

Voelt je kind zich vaak moe of heeft hij een piepende ademhaling? Het kan zijn, dat je kind astma heeft. Astma is een aandoening aan de luchtwegen, die ook bij kinderen voorkomt. Wat zijn de symptomen en wat kun je er aan doen?

Je kind heeft misschien astma als hij:

  • Sneller moe is dan andere kinderen

  • Vaak benauwd is

  • Vaak slijm ophoesten

  • Een piepende ademhaling heeft

Houd er wel rekening mee dat deze symptomen zich voordoen tijdens dagelijkse inspanningen en niet alleen tijdens bijvoorbeeld het sporten, verkoudheid, griep, rook en parfumlucht.

Wat te doen als jouw kind astma heeft:

Komen de bovenstaande symptomen voor bij jouw kind? Ga dan langs de dokter. De dokter heeft een aantal verschillende testen die kunnen aantonen of jouw kind astma heeft. Als astma is vast gesteld, wordt er vaak een medicijn voorgeschreven. Dit medicijn opent de luchtwegen waardoor je kind vrijer kan ademhalen. Ook kan het medicijn ontstekingen remmen, die extra slijm veroorzaken waardoor het ademen ook moeizamer gaat. Lees hier meer over allergieën »

Wat verergert astma?

Er zijn bepaalde dingen die de symptomen van astma verergeren. Denk hierbij aan:

1)  Huisstofmijt

2)  Pollen

3)  Huidschilfers van ( huis ) dieren

Adviezen voor als jouw kind astma heeft:

  • Was het beddengoed van je kind regelmatig

  • Rook niet in de omgeving van je kind

  • Vermijd de allergische prikkels, dit kan op verschillende manieren. Zoals twee keer tot drie keer per week stofzuigen.

  • Mocht jouw kind allergisch zijn voor pollen. Lees dan eens onze tips over hooikoorts » 

Kun je over astma heen groeien?

Helaas kun je niet echt over astma heen groeien. Er is lang gedacht dat dit wel kan, maar je wordt geboren met de aanleg voor astma. Rond de puberteit verandert het lichaam en kunnen de klachten wel verdwijnen. De kans dat de klachten terugkomen, is helaas altijd aanwezig.

Reageer op artikel:
Hoe & wat: astma
Sluiten