Redactie
Redactie Kleuter 8 jun 2018

Bedplassen: waarom gebeurt het en wat kan je er tegen doen?

De meeste kinderen worden tussen de vier en zes jaar oud ook ’s nachts zindelijk. Maar wat als het jouw kind niet lukt? Bekijk hier de redenen van bedplassen en wat je er tegen kunt doen.

Bijna tien procent van de kinderen tussen de vier en vijftien jaar plast nog wel eens in bed. Over het algemeen gebeurt dit vaker bij jongens, dan bij meisjes. Bij de meeste kinderen is in bed plassen een psychisch probleem. Zoals angst, weinig zelfvertrouwen of jaloezie. Maar er is niet altijd een duidelijke reden voor het bedplassen.

Redenen van bedplassen

Lichamelijk probleem
Drie procent van de kinderen plast in bed door lichamelijke problemen. Een nierziekte, suikerziekte, een te kleine blaas, slechte samenwerking tussen de zenuwen of een te lage productie van het antidiuretisch hormoon (door dit hormoon wordt er ’s nachts minder urine aangemaakt) kunnen er voor zorgen dat je kind in zijn bed plast. Wanneer je denkt dat je kind een lichamelijk probleem heeft, raden we je aan een bezoek te brengen aan de huisarts.

Stress en spanning
Spannende en stressvolle momenten, zoals een verhuizing of een scheiding,  kunnen ook de oorzaak zijn van bedplassen. Door het bedplassen wordt je kind onzeker, wat het plassen in bed weer verergert. Door stress en spanning kan je kind ook in zijn broek plassen.

Erfelijkheid
Zit bedplassen in de familie? Of heb jij zelf of je partner vroeger ook in bed geplast? Het kan zijn dat je kind dit heeft geërfd.

Tips tegen bedplassen

Praat erover
Veel kinderen willen er niet over praten, omdat ze zich schamen of bang zijn om gepest te worden. Zorg ervoor dat je kind zich veilig voelt bij jou, zo durft hij zijn verhaal te doen. Een goede en vertrouwde sfeer zijn van belang om het bedplassen op te lossen.

Prijs en beloon je kind
Is je kind een nacht droog gebleven? Laat hem dan weten dat je trots op hem bent. Door positieve aandacht te geven, motiveer je je kind om door te gaan. Maak ook de afspraak met je kind dat wanneer hij een vast aantal dagen niet in bed plast, hij een beloning krijgt. Dit zorgt voor extra stimulans.

Drinken en plassen voor het slapen
Geef je kind geen drinken meer voor dat hij naar bed gaat. Zorg er ook voor dat hij telkens voordat hij gaat slapen even naar de wc gaat om te plassen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Bedplassen: waarom gebeurt het en wat kan je er tegen doen?
Sluiten