Redactie
Redactie Kleuter 7 jun 2018

Hoe & wat: het 10 minuten gesprek

Nu je kind op de basisschool zit, krijg je ook te maken met het tien minuten gesprek. Maar wat bespreek je eigenlijk tijdens het tien minuten gesprek? Wat kun je verwachten? Lees onze tips.

Tijdens het tien minuten gesprek bespreek je samen met de leerkracht de vorderingen van je kind. Het gesprek vindt op de meeste basisscholen gemiddeld twee á drie keer per jaar plaats. De leerkracht vertelt je tijdens het gesprek wat er goed en minder goed gaat met je kind op school.

5 tips voor het tien minuten gesprek

1) Bereid het gesprek voor

Praat vooraf met je kind en met je partner, zodat je weet wat je wilt bespreken tijdens het tien minuten gesprek. Het is handig om hier van te voren over na te denken, want voor je het weet is de tijd om. Benut je tijd dus zo goed mogelijk.

2) Ga samen met je partner

Ook al is het maar een kort gesprek, probeer samen met je partner te gaan. Ook als dit betekent dat je een oppas moet regelen. Het is toch fijn als je allebei hoort hoe het met je kind gaat en vragen kan stellen. Ook zijn jullie op deze manier beide betrokken bij de ontwikkeling van je kind. Als het niet mogelijk is om samen naar het gesprek te gaan, kan je altijd een vervolggesprek aanvragen.

3) Aarzel niet, stel vragen

Aarzel niet, maar vraag gerust om uitleg als je iets niet begrijpt. Vraag ook door. Zegt de leerkracht dat je kind vaak erg druk is. Vraag haar wat ze verstaat onder ‘erg druk’.

4) Praat met elkaar, niet tegen elkaar

Zowel jij als de leerkracht wil het beste voor je kind. Luister naar elkaar en zorg ervoor dat je niet tegenover elkaar komt te staan. Een negatieve sfeer zal het gesprek niet goed doen. Probeer ook niet vanuit je emoties te reageren. Heftige emoties kunnen het gesprek uit de hand laten lopen.

5) Vertel je kind over het gesprek

De meeste kinderen vinden het spannend als hun ouders naar het minuten gesprek gaan. Praat met je kind over het gesprek, en vertel hem wat er besproken is. 

Reageer op artikel:
Hoe & wat: het 10 minuten gesprek
Sluiten