Redactie
Redactie Kleuter 6 jun 2018

Hoe & wat: het eerste schoolreisje

Je kind is dit jaar naar de basisschool gegaan, dat al spannend is. En nu staat het eerste schoolreisje ook gepland. Hoe bereid je jouw kind hier op voor? (en stiekem ook jezelf) Wij geven je praktische tips.

Bijna alle scholen in Nederland gaan met de kids op schoolreisje. Maar wat nou als je kind niet goed durft of jij het eigenlijk wel heel spannend vindt? Wij hebben een lijstje met tips samengesteld zodat deze dag voor jullie beide goed verloopt.

1) Win informatie in

Waarschijnlijk krijg je genoeg informatie van school, maar informeer gerust als je nog vragen hebt. Zo kan je je kind thuis al een beetje voorbereiden en jij bent meer gerust. 

2) Voorkom een zware rugzak

Sommige scholen verzorgen de hele lunch tijdens het schoolreisje, maar sommige niet. Voorkom dat je kind de hele dag met een zware rugzak sjouwt door dit ook even goed na te vragen.

3) Geef een lunch mee 

Wordt de lunch niet verzorgd? Zorg dan voor voldoende eten en drinken. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je een heel overlevingspakket mee geeft, dus houd jezelf in en geef alleen het nodige mee.  Geef ook iets lekker mee. Zo kan je kind delen met vriendjes en heeft je kind een leuke verassing als hij z’n trommeltje opent. Bekijk 5 originele variaties voor in de broodtrommel »

4) Houd het weer in de gaten 

Vaak gaat je kind op schoolreisje als het zomer is, zodat er meer kans is op lekker weer. Houd van te voren wel de weersvoorspellingen in de gaten, want het weer kan nog wel eens omslaan. Geef bij regenvoorspelling een regenjas mee of droge kleding. Als het zonnig is, verbranden kinderen snel. Smeer ze daarom ’s ochtends goed in met zonnebrand en geef een petje mee om ze te beschermen. Tips veilig in de zon »

5) Wees positief 

Voor kinderen is de dag van het schoolreisje ook spannend. Ben jij gestrest? Dan zal je kind dat ook merken. Probeer zo positief mogelijk te zijn over het schoolreisje. Zo zal je kind zien dat het een leuke dag gaat worden. Maak het vooral niet te spannend voor hem. 

6) Ga mee als begeleiding

Vaak zijn er niet genoeg leerkrachten voor alle kinderen en daarom kunnen ouders zich aanmelden als begeleiding. Ziet jouw kind tegen het schoolreisje op? Dan is dit de oplossing.

7) Geef je mobiele nummer 

Geef je kind jouw mobiele nummer mee op een briefje. Dit kan hij bijvoorbeeld in z’n rugzak stoppen of aan de begeleiding geven. Wanneer er iets aan de hand is, kan jij in ieder geval bereikt worden.

Mama en Zo tip: Relax! Je kind vindt het vast fantastisch en komt gezond en wel weer thuis. Weer een stapje gezet in z’n zelfstandigheid. 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Hoe & wat: het eerste schoolreisje
Sluiten