Hoe & wat: naschoolse opvang

Redactie 7 jun 2018 Kleuter

Is je kind klaar op school, maar ben jij nog een aantal uur aan het werk? Dan is opvang natuurlijk onmisbaar. Uit welke opvang kun je kiezen? En krijg je nog wat terug van de Belastingdienst?

1) Buitenschoolse opvang

Als je kind naar de basisschool gaat, kan je gebruik maken van buitenschoolse opvang. De buitenschoolse opvang biedt naast naschoolse opvang, vaak ook voorschoolse opvang. Elke school is verplicht buitenschoolse opvang aan te bieden. Ook tijdens schoolvakanties en op vrije middagen kan je kind naar de buitenschoolse opvang.

Kosten en vergoeding

De kosten van buitenschoolse opvang verschilt per organisatie. Buitenschoolse opvang wordt vergoed, maar niet helemaal. Je draagt zelf ook nog bij aan deze opvang. Hoe hoog deze bijdrage is, is afhankelijk van je inkomen. En het aantal kinderen dat gebruik maakt van de opvang.

Tip: Lees ook ‘Feiten & fabels: kinderopvang »

2) Tussenschoolse opvang

Op bijna elke school kan je kind tussen de middag overblijven. Het schoolbestuur is verantwoordelijk voor deze tussenschoolse opvang. Vaak zijn het vrijwilligers of ouders die overblijfjuf of –meester zijn. Maar de school kan het ook uitbesteden aan een organisatie.

Kosten en vergoeding

Als ouder betaal je een bepaald bedrag voor het overblijven. De school bepaalt hoe hoog dit bedrag is. Tussenschoolse opvang wordt niet vergoed. Het valt niet onder kinderopvang in het kader van de Wet Kinderopvang.

3) Gastouderopvang

Een andere optie is een gastouder. Een gastouder kan voor-, tussen- en naschoolse opvang bieden. Je kan zelf met jouw gastouder afspreken of de opvang bij jou thuis is of bij de gasouder thuis. Bekijk hier de voordelen van gastouderopvang » 

Hoe vind je een gastouder?

Als eerst moet je bezoek brengen aan een gastouderbureau. Het gastouderbureau selecteert één of meerdere gastouders voor jullie en controleert deze op geschiktheid. Ook kijkt het gastouderbureau of de opvang veilig en hygiënisch is. 

Kosten en vergoeding

De kosten voor een gastouder verschillen per gastouderbureau. Je kan een bijdrage terugvragen, maar wel alleen als de gastouder en het gastouderbureau staan ingeschreven bij het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterzalen (LRKP). 

Reageer op artikel:
Hoe & wat: naschoolse opvang
Sluiten