Redactie
Redactie Gezondheid 7 jun 2018

Hoe & wat: wratjes

Wratjes komen voor op elke leeftijd. Toch komen wratjes het meest voor bij kinderen. Lees hier welke wratjes veel voorkomen bij kinderen en hoe je ze voorkomt.

Kinderen zijn vatbaarder voor wratjes, omdat hun immuunsysteem nog in ontwikkeling is. Je kind raakt gemakkelijk besmet met het ‘wrattenvirus’ (Humaan Papillomavirus), als hij veel in contact is met andere kinderen. Je kind kan bijvoorbeeld besmet worden als hij samen met een vriendje speelgoed deelt. Meestal verdwijnen wratjes weer vanzelf binnen twee jaar.

Welke soorten wratjes zijn er?

Wratjes zijn harde en eeltachtige vergroeiingen van de huid, in de vorm van een klein knobbeltje. Kinderen hebben voornamelijk last van gewone wratjes, voetwratjes, gladde wratjes en waterwratjes. 

  • Gewone wratjes: Je herkent ze aan de bloemkoolachtige vorm. Ook voelen ze ruw aan en zijn ze hard.

  • Voetwratjes: Deze zitten in het eelt van de voetzool. Ze kunnen pijn doen bij het lopen en je kan ze herkennen aan de zwarte puntjes op de wrat.

  • Gladde wratjes: De wratjes zijn vlak en glad. Ze komen voornamelijk voor in het gezicht en op de armen en benen. Gladde wratjes worden maar een paar millimeter groot.

  • Waterwratjes: Deze zijn klein en hebben een gladde en bolle vorm. De wratjes zijn wit of doorschijnend en vaak zit er in het midden van de wrat wat vocht.

Zo voorkom je wratjes

  1. Leer je kind om altijd zijn handen en voeten goed droog te maken na het wassen. Ook tussen de vingers en tenen!

  2. Voorkom wratjes door direct contact met andere wratjes te vermijden.

  3. Laat je kind slippers dragen in kleedkamers en zwembaden.

  4. Heeft je kind een wratje? Plak er een pleister op. Zo kan je kind er niet aan krabben en voorkom je de kans op verdere infectie.

Wratjes verwijderen

Wratjes verdwijnen meestal weer binnen twee jaar. Maar omdat ze zo besmettelijk zijn, is het misschien beter hier wat aan te doen. Helemaal als je kind er last van heeft. Bij de drogist kan je verschillende producten vinden tegen wratjes. Helpen deze niet? Maak dan een afspraak bij de huisarts. Hij kan bekijken welke behandeling zal aanslaan. Denk hierbij aan bijvoorbeeld bevriezen van het wratje. 

Reageer op artikel:
Hoe & wat: wratjes
Sluiten