Redactie
Redactie Gezondheid 10 juni 2020

Hoe herken je je eisprong? Een aantal symptomen op een rij

De eisprong, ook wel ovulatie genoemd, is het moment waarop er een rijpe eicel uit een van je eierstokken vrijkomt. Dit is jouw vruchtbare periode. Handig om te weten natuurlijk als je zwanger wilt worden. Maar hoe herken je de eisprong, kan je er bijvoorbeeld misselijk door worden? Wij zochten het uit.

Als je zwanger wilt worden kan het handig zijn om te herkennen wanneer je eisprong is, om zo nog even extra bovenop (nou ja, onderop) je vent te duiken om zo de kansen op een zwangerschap te vergroten. Bij een regelmatige cyclus van 28 dagen heb je je eisprong rond de 14e dag vanaf je eerste dag van je menstruatie. Maar goed, de wereld is geen oliebol. Niet iedereen heeft zo’n mooie cyclus. Daarom kan het herkennen van de volgende symptomen je misschien wat houvast geven.

Eisprong symptomen

Uiteraard zijn deze symptomen niet voor iedereen gelijk. Om echt zeker te weten dat je ovuleert, zou je een ovulatie test moeten doen. Maar je zou kunnen letten op de volgende symptomen:

  1. Verhoogd libido
  2. Gevoelige borsten en tepels
  3. Rugpijn
  4. Iets hogere lichaamstemteratuur (vaak niet eens te meten met een thermometer)
  5. Er kan een (kleine) bloeding plaatsvinden
  6. Verandering in je baarmoederslijm (van wit/gelig en brokkelig, naar helder en slijmerig)
  7. Je kan misselijk worden

Ovulatiepijn, wat is dat?

Daarnaast kun je een licht stekende pijn voelen ter hoogte van een van je eileiders. Als je dit standaard in je cyclus hebt, voorafgaande aan je menstruatie, dan kun je er redelijk vanuit gaan dat je hier last van hebt. Dit wordt ook wel ovulatiepijn genoemd. Een beetje vervelend, maar als je zwanger wilt worden wel makkelijk te herkennen.

Eisprong en misselijk

Het kan dus ook zo zijn dat je misselijk raakt van je eisprong, hoewel dit minder vaak voorkomt. Waarschijnlijk komt de misselijkheid door de hormonen die door je lijf gieren.

Goed om te weten

Al deze symptomen kúnnen erop wijzen dat je een eisprong hebt, maar het kan ook op iets anders wijzen. Ga er dus niet klakkeloos vanuit dat het zover is als je last hebt van 1 van deze symptomen. Kijk eerder of je een combinatie van symptomen kunt ontdekken, of kies toch voor een ovulatie test.

Meer lezen over je ovulatie?

Reageer op artikel:
Hoe herken je je eisprong? Een aantal symptomen op een rij
Sluiten