Redactie
Redactie Gezin 7 jun 2018

Hoe kies je een fiets?

Je fiets rammelt aan alle kanten en waarschijnlijk legt hij binnen een niet al te lange tijd het loodje. Waar moet je eigenlijk op letten bij de aanschaf van een nieuwe fiets? Hoe kies je een fiets?En hoe zit het met een mamafiets? Wij zochten het voor je uit. 

Om te beginnen moet je weten wat voor fiets je nodig hebt. Een racefiets is iets heel anders dan een fiets waarmee je je kids veilig op school wilt brengen. Naast de kleur en het merk is het zeker zo belangrijk te weten waar je de fiets voor nodig hebt. Wil je alleen in de stad fietsen? Moet hij handig mee kunnen in het openbaar vervoer? Moet je kind achterop passen? Bedenk de antwoorden op deze vragen en neem ze mee naar de fietsenwinkel. Dan weten ze daar in welke richting ze moeten zoeken. Bekijk op de site van 'Profile De Fietsspecialist' alvast welke verschillende soorten er allemaal zijn.

Waar let je op?

Een fiets moet goed bij je passen. Let daarom op de juiste framemaat. Je frame is eigenlijk het grootste onderdeel van je fiets, namelijk al het buizenwerk. Je stuur en zadel kun je allemaal bijstellen, maar je frame moet eigenlijk bij het moment van kopen al bij je passen. Jij past niet op een grote herenfiets en ook niet op een tienerfiets. Damesfietsen hebben de maten 48 tot maat 61. Herenfietsen beginnen vanaf maat 50 tot maat 66. De fietsenmaker kan je ideale framemaat voor je bepalen.

Voordelen van een mamafiets

Als je een fiets koopt als mama moet je op andere dingen letten dan een student. Die is al tevreden als het stuur recht stuurt. Mama’s hebben vooral een stevige fiets met een degelijk frame nodig, vooral met kids achter- en voorop de fiets. Ook is het fijn als je makkelijk op kunt stappen, dus geen hoge stang in het midden waar je voet achter blijft haken. Let op een stevig stuur en bagagedrager, zodat je hier een fietsstoeltje aan kunt bevestigen. Een goede standaard zodat je fiets blijft staan, is ook geen overbodige luxe.

Wat kost dat?

De aanschafprijs van een fiets verschilt sterk. Je kunt het natuurlijk zo bont maken als jezelf wilt. De prijs kan variëren van €40 voor een simpel tweedehandsje tot over de €2000 voor een ultradeluxe flitsend model. Hoe meer eisen je aan je fiets stelt, hoe duurder hij wordt. Vaak heb je meer geld voor je fiets over als je er veel mee op pad bent. Dan wil je zo fijn mogelijk van A naar B gaan.

De wet en je fiets

Nieuwe fietsen uit de fietswinkel voldoen aan alle voorschriften. Koop je een tweedehansje? Dan is het goed om even te checken of hij volgens de wet door de beugel kan.

Checklist:

  • Koplamp moet wit of geel licht uitstralen
  • Achterlicht straal rood licht uit
  • Zijreflectie op de beide wielen
  • Goed werkende rem
  • Bel moet hoorbaar zijn op 25 meter
  • Pedalen zijn voorzien van stroef oppervlak
  • Gele reflectoren op de zijkanten van de pedalen
  • Stuur moet goed vast zitten
  • Handvatten moeten goed vast zitten
Reageer op artikel:
Hoe kies je een fiets?
Sluiten