Redactie
Redactie Regelen 7 jun 2018

Hoe kies je een ziekenhuis?

Je hebt eindelijk de keus gemaakt, je wilt in het ziekenhuis bevallen. Maar nu volgt het tweede dilemma. Welk ziekenhuis? Mama en Zo helpt je bij je keuze met deze handige checklist!

Je kunt natuurlijk het ziekenhuis kiezen dat het dichtst in de buurt is of het ziekenhuis waar je al eens met een gebroken been bent geweest. Toch is het handig om te checken of je je lekker voelt in dit ziekenhuis. Hoe is de sfeer? Voel je je op je gemak? En hoe staat het ziekenhuis aangeschreven? Wat zijn de kosten? Allemaal criteria die je mee kunt nemen in je overweging.

De kwaliteit

Ziekenhuizen hebben je in alle soorten en maten. Het ene ziekenhuis is bijvoorbeeld meer gespecialiseerd in gipsen dan in bevallingen. Op internet vind je allemaal handige lijstjes waarmee je het ziekenhuis van jouw keuze kunt screenen. Staan ze goed aangeschreven? Wat zijn de ervaringen van anderen? Kijk bijvoorbeeld eens op kiesbeter.nl

In de buurt

Kies een ziekenhuis niet al te ver van je woonplaats. Als je op het punt staat te bevallen, is het niet echt handig als je nog een uur of wat moet rijden met de auto. Zoek dus een ziekenhuis in de buurt waarvoor je niet langer dan een half uur hoeft te rijden.

Pijnbestrijding?!

Ga voordat je een ziekenhuis kiest na of je en wanneer je hier pijnbestrijding zoals een ruggenprik kunt krijgen. In sommige ziekenhuizen kun je alleen tijdens kantooruren een ruggenprik krijgen en in het weekend helemaal niet. Weer andere ziekenhuizen bieden deze dienst wel 24/7 aan.

Kosten

Wil je in het ziekenhuis bevallen zonder dat daar een medische reden voor is? Dan zijn een deel van de kosten voor je eigen rekening. Je kunt het beste het ziekenhuis even bellen voor de exacte kosten. De kosten zullen per ziekenhuis niet erg verschillen. Als je je op je gemak voelt in een ziekenhuis, laat de kosten dan niet de reden zijn om te verkassen.

Manier van bevallen

Op welke manieren kun je bevallen in het ziekenhuis? Het beste is als je eerst voor jezelf bepaalt op welke manier je wilt bevallen. Daarna kun je kijken welke ziekenhuizen deze manier bieden. Niet alle ziekenhuizen hebben namelijk een jacuzzi op het dak staan.

Op je gemak?

Naast alle zakelijke criteria is het ook belangrijk dat het ziekenhuis bij je past. Voel je je erg goed? Is het personeel aardig. Heb je tijdens de bevalling eten en drinken tot je beschikking? Hoe ziet en verloskamer eruit? Hoe voel je je hierbij? Zijn camera’s welkom tijdens de bevalling? Allemaal vragen waarover je moet nadenken, maar de belangrijkste is: ‘Zie je jezelf in dit ziekenhuis bevallen?’.

Praktische ziekenhuis tips

Check voordat je met je vluchtkoffertje op het punt van bevallen met de auto naar het ziekenhuis sjeest de volgende zaken.

  • Waar kun je parkeren?
  • Waar is de hoofdingang (je wilt niet bij de dienstingang staan met je gebroken vliezen)
  • Wat is de snelste route, zonder al te veel stoplichten enzovoort.
  • Hoe check je in? Of kun je dat van te voren doen?
  • Welke afdeling moet je hebben?
  • Wie moet je bellen

Op de site van Stichting Kind & Ziekenhuis vind je nuttige informatie, zoals checklists en beoordelingen van ziekenhuizen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Hoe kies je een ziekenhuis?
Sluiten