Goede vraag: hoe snel na het vrijen kan je een zwangerschapstest doen?

Jij en je partner proberen al een tijdje zwanger te worden. Wat een spannende periode! Om stress tijdens deze periode te voorkomen, is het verstandig om goed bij te houden wanneer je menstrueert en waneer je een zwangerschapstest kan doen. Want, goede vraag, hoe snel na de seks kan je eigenlijk een zwangerschapstest doen?

Want wanneer kan je nou precies zo’n zwangerschapstest doen? Je wilt het natuurlijk zo snel mogelijk na die heerlijke vrijpartij testen, maar je wilt het ook niet té vroeg doen. Dan zit je misschien wel met een negatieve zwangerschapstest in je handen, terwijl je een paar weken later toch zwanger blijkt te zijn.

Dus, hoe snel kan je die zwangerschapstest doen na de seks?

De zwangerschap wordt door de zwangerschapstest gemeten door de hoeveelheid Humaan Ghoriongonadotrofine. Dit is een hormoon dat tijdens de zwangerschap door de placenta geproduceerd wordt, al vanaf het moment dat het eitje bevrucht is. De placenta geeft dit stofje af na 7 tot 12 dagen.

Lees ook: Dit zijn de eerste 12 symptomen van een zwangerschap

Het wordt aangeraden om pas te testen wanneer je je eerste menstruatie mist. Op dat moment heeft je lichaam namelijk genoeg Humaan Choriongonadotrofine in zich om met zekerheid te zeggen dat je zwanger bent. Maar als je al een tijdje zwanger probeert te worden, kunnen we het ons voorstellen dat het onmogelijk lijkt om zo lang te wachten. In dat geval kun je dus die 7 tot 12 dagen aanhouden.

Hoe accuraat is zo’n test eigenlijk?

Een thuistest heeft 50 units Humaan Choriongonadotrofine nodig om een positief bericht te laten zien. Omdat elke zwangerschap compleet anders is, kan het zo zijn dat de ene vrouw deze hoeveelheid eerder bereikt dan de andere vrouw. Daarom kan een test bij sommige vrouwen na een week al positief uitvallen, terwijl de andere vrouw (die wél zwanger is) nog een negatief resultaat te zien krijgt. Dat ligt dus allemaal aan dat Humaan Choriongonadotrofine-stofje.

Ook bestaan er extra gevoelige zwangerschapstest, die al positief kunnen kleuren bij hoeveelheden van 25 of zelfs soms 10 units.

Lees ook: Dit zijn de standaard HCg waarden per week als je zwanger bent

Menstruatie overslaan

Zoals we al eerder zeiden: voor het meest accurate geval kun je het beste wachten tot je je menstruatie overslaat. Ook is het goed om te weten dat een negatieve zwangerschapstest uiteindelijk tóch zwanger blijkt te zijn. Dat komt doordat zwangerschapshormonen zich elke 48-72 uur verdubbelen. Ja, verdubbelen! Wanneer je te vroeg test, kan het dus zomaar zijn dat je een negatief resultaat onder je neus gedrukt krijgt. Maar drie dagen later zijn je zwangerschapshormonen verdubbeld, en test je ineens wél positief.

Heb je dus het onderbuikgevoel dat je zwanger bent? Test het voor de zekerheid nog een keertje. Houd ook altijd de regelmatigheid van je menstruatie bij.

Geplande seks kan geforceerd en saai voelen. Dat willen we natuurlijk niet! Zó houd je je relatie goed tijdens een fertiliteitstraject

Lees ook: Als jij een kinderwens hebt, maar je partner nog niet. 7 manieren om het bespreekbaar te maken

Reageer op artikel:
Goede vraag: hoe snel na het vrijen kan je een zwangerschapstest doen?
Sluiten