Redactie
Redactie Baby 12 jul 2018

Hoe stimuleer je je kind om te praten

 

De eerste woordjes van jouw kind zijn natuurlijk speciaal. En of hij nu als eerste ‘mama’ of ‘papa’ zegt, maakt eigenlijk niet meer uit. Lees hier hoe je je kind stimuleert om te praten! 

Ook al begrijpt je kind misschien nog niet alles wat je zegt, het is belangrijk om tegen hem te praten. Stel daarbij vragen aan je kind zoals ‘zullen we lekker naar buiten gaan?’ Kijk je kind hierbij aan en geef hem altijd de gelegenheid om iets terug te zeggen of te brabbelen. Las dus gerust een pauze in voor alle kreetjes en geluiden die hij maakt. Reageer hier op, maar probeer niet in een babytaal te praten.

Brabbelen; vanaf 3 maanden

Je baby begint vanaf drie maanden te brabbelen. Hij probeert daar niet iets mee duidelijk te maken. Het gaat hem meer om het contact dat hij met je heeft. Je baby vindt het geweldig om een reactie te krijgen op het gebrabbel. Als hij een geluidje maakt, wacht hij tot er iets terugkomt. Dit stimuleert hem om nog meer te brabbelen. Ook gaat hij zo langzaam verschillende klanken ontdekken. Zingen met je kind heeft dan ook een gunstig effect op zijn taalontwikkeling.

Mama en zo tip: Lees waarom muziek maken ook de taalontwikkeling van je peuter stimuleert! Meer over muziek & peuters.

Bewust stimuleren; 9 maanden oud

Als je kind negen maanden oud is, legt hij een verband tussen zijn gedrag en wat jij zegt. Daarom kun je hem bewust stimuleren met spelletjes, plaatjes en kleine opdrachten. Zo vindt hij het geweldig om plaatjes aan te wijzen die jij benoemt. En als je het geluid van een hond of poes nadoet, zal hij je imiteren. Ook begint hij woordjes en korte zinnen echt te begrijpen. Je baby zal reageren op zinnen als ‘Daar komt mama’ of ‘Waar is je pop?’

De eerste woordjes; tussen de 10 en 14 maanden oud

Een kind zegt voor het eerst een echt woordje tussen de 10e en 14e maand. Meestal is dat een woord dat belangrijk is voor hem. Zoals mama, papa of bijvoorbeeld bal. Op deze leeftijd gebruikt je kind vaak nog een algemeen woord voor meerdere dingen. Zo is ieder dier op vier poten een hond en alle mannen zijn papa. Je kind weet wel wat een hond is, maar kan andere dieren nog niet benoemen. Vanaf de 16e maand gaat het snel, je kind kan dan tot negen nieuwe woorden per dag leren!

Mama en zo tip: Je kind leert constant nieuwe dingen. Lees hier alle mijlpalen op een rij!  

Korte zinnetjes; tussen de 1,5 en 2 jaar oud

Als je kind tussen 1,5 en 2 jaar oud is, begint hij korte zinnen van twee woorden te maken. In deze fase is het belangrijk dat je kind voelt dat je begrijpt wat hij zegt. Dit stimuleert hem om meer te zeggen. Antwoord altijd in goed Nederlands. Dus wanneer je kind ‘hond lief’ zegt, kun je reageren met: ‘Ja, de hond is lief.’ Jouw kind leert zo de juiste woorden zonder het gevoel te hebben steeds verbeterd te worden. Op deze leeftijd gaat je kind een voorleesboekje echt begrijpen, al blijven de plaatjes natuurlijk erg belangrijk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Hoe stimuleer je je kind om te praten
Sluiten