Redactie
Redactie Baby 28 mei 2021

Hoe vaak moet je kind eigenlijk in bad of onder de douche?

Gaan jouw kinderen elke avond in bad of sla je wel eens een dagje over? Voor dat laatste valt iets te zeggen, want uit onderzoek blijkt dat het juist niet nodig is om de kinderhuid elke dag te wassen.

Liever niet zelfs, want het kan zorgen voor veranderingen aan de huid waar je niet op zit te wachten…

Elke dag wassen blijkt niet goed te zijn voor de kinderhuid

Dermatoloog Drs. Leenarts deed een onderzoek onder ruim duizend mensen met kinderen. Ze onderzocht hoe vaak de ouders hun kinderen onder de douche of in bad deden en je raadt het misschien al: het merendeel baddert hun kids iedere dag. Daar valt wat voor te zeggen, want kinderen worden natuurlijk snel vies. Maar voor die tere kinderhuidjes is elke dag wassen eigenlijk helemaal niet zo goed. Elke dag wassen zorgt er namelijk voor dat de huid van je kindje snel uitdroogt, helemaal in de winter als de huid al wat droger is. Uiteindelijk kan dit zelfs eczeem veroorzaken.

Met zeep wassen is eigenlijk helemaal uit den boze volgens Drs. Leenarts, omdat zeep de vette laag op de huid aantast en die laag beschermt de kinderhuid juist. Een product op oliebasis is wel weer ok, dit laat de vette laag zitten.

Hoe en hoe vaak moet je je kinderen dan wassen?

Het is net zo hygiënisch en een stuk beter voor de huid van je kinderen om ze te wassen met water en een washandje. Zeep is echt niet nodig om schoon te worden, water doet dat ook heel goed. Wil je toch zeep gebruiken, zorg er dan voor dat deze op oliebasis is zodat het vette laagje op de huid blijft zitten.

Wanneer het wel belangrijk wordt om je kids iedere dag even onder de douche te zetten is als ze in de tienerfase komen. Rond de leeftijd van 9 tot 10 jaar kan de pubertijd al beginnen en gaan de zweetklieren werken. Dit ruik je, dus dan is het tijd voor een lekker bad!

Lees hier meer over het onderzoek naar hygiëne bij je kids.

Dit artikel is geschreven door Laurien Bleeker.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Hoe vaak moet je kind eigenlijk in bad of onder de douche?
Sluiten