Redactie
Redactie Gezondheid 23 jun 2020

Hoe vergroot ik de kans om zwanger te worden?

Het klinkt enorm voor de hand liggend en dat is het uiteindelijk ook. De kans om zwanger te worden is het grootst als zowel jij als je partner in goede gezondheid zijn.

Soms kan het aanbrengen van kleine aanpassingen in je leefstijl de kans dat je zwanger wordt vergroten. Dezelfde aanpassingen kunnen ook zorgen voor een gezonde zwangerschap.

Als je zwanger wilt worden, hoe vergroot je de kans?

Medische aandoeningen zoals diabetes, astma en obesitas kunnen effect hebben op het zwanger worden of je zwangerschap zelf.

Meer dan tachtig procent van de koppels in onze samenleving verwekken binnen een jaar, als ze geen anti-conceptiemiddelen gebruiken en regelmatig seks hebben (elke twee, drie dagen).

Bij koppels die niet binnen een jaar een kind verwekken, zal de helft alsnog zwanger raken in het tweede jaar.

1. Gezond gewicht

De kans om zwanger te raken heeft ook te maken met je lichaamsgewicht. Dit geldt zowel voor vrouwen die overgewicht hebben, maar ook voor hen die ondergewicht hebben. Teveel of te weinig lichaamsgewicht kan onregelmatige cyclussen veroorzaken (of soms de menstruatie helemaal stilleggen) en dit maakt bevruchting lastiger.

De hoogte van je BMI is belangrijk (en die van je partner ook)

Je hebt een gezond lichaamsgewicht als je BMI tussen de 20 en 25 is. Bij vrouwen waarbij het BMI hoger is dan 30, of lager is dan 19, kan zwanger worden minder eenvoudig zijn. Dit geldt trouwens ook wanneer het BMI van je partner hoger is dan 30, dit kan effect hebben op zijn vruchtbaarheid. Klik hier om je BMI te berekenen.

2. Alcohol en roken

Aangeraden wordt om ten tijde van je zwangerschap geen alcohol te drinken om het risico voor je ongeboren baby te minimaliseren. Ook als je zwanger probeert te worden, raadt men aan om geen alcohol te drinken, dit vergroot de kans op bevruchting.

Ook je partner wordt aangeraden om te minderen

Om de kans op conceptie te vergroten, wordt aangeraden dat je partner niet meer dan 14 glazen alcohol per week nuttigt en dan verspreid over minimaal drie dagen. Overmatig drankgebruik door je partner kan effect hebben op de kwaliteit van zijn sperma.

Roken kan effect hebben op de vruchtbaarheid van een vrouw, ook passief roken. Er lijkt tevens een verband te zitten tussen lagere kwaliteit van het sperma en roken, maar dit is nog niet officieel vastgesteld. Stoppen met roken is overall goed voor zijn gezondheid.

En caffeine?

Er is geen eenduidig bewijs of connectie tussen vruchtbaarheidsproblemen en het nuttigen van cafeïne houden dranken zoals koffie, thee of cola. Maar het kan geen kwaad om te minderen als je probeert zwanger te worden.

3. Wat is de beste tijd om zwanger te raken?

De kans dat je bevrucht wordt is het grootst ongeveer een dag na je ovulatie, wanneer je eierstokken een eitje hebben losgelaten. Dit gebeurt over het algemeen veertien dagen na de eerste dag van je laatste menstruatie.

Een eitje ‘leeft’ meestal 12 tot 24 uur nadat het is vrijgekomen. Voor jou om zwanger te worden is het van belang dat je in die tijd wordt bevrucht met een spermacel. Sperma kan tot ongeveer zeven dagen ‘leven’ in jouw lichaam.

Om de optimale kans op bevruchting te hebben, is het dus aan te raden om elke twee à drie dagen seks te hebben gedurende de maand. Je hoeft het gezien de levensduur van sperma dus ook niet exact te timen wanneer je ovuleert.

Wanneer in twijfel, neem contact op met je huisarts

Wanneer je na een jaar intensief proberen nog niet zwanger bent, ga dan even langs de huisarts. Mocht je willen stoppen met roken of informatie willen inwinnen over obesitas of ondergewicht en de gevolgen voor een eventuele zwangerschap, neem dan ook contact op met je huisarts.

Meer lezen over zwanger worden?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

nhs.uk

Reageer op artikel:
Hoe vergroot ik de kans om zwanger te worden?
Sluiten