Redactie
Redactie Peuter 6 jun 2018

Hoe vies is het écht voor je kind?

Als je een kind krijgt, gaat er een wereld voor je open… Een wereld vol moois, maar ook vol poepluiers, spuug, rondvliegend eten en andere 'jakkie' zaken. Maar wat is nou écht vies?

Experts bogen zich over een aantal zaken met een luchtje, waar je als mama of papa gegarandeerd mee te maken krijgt. Sommige dingen zijn minder smerig of juist smeriger dan je zou denken! Dus: hoe vies is het… 

 • Als je kind in bad plast of poept? 

No worries

Je kunt er donder op zeggen dat je kind eens – of misschien wel vaker – wat laat lopen als 'ie zit te badderen. In urine zitten geen bacteriën. In poep wel, maar dit zijn bacteriën die je kind toch al in de ingewanden heeft. Je hoeft dus niet direct bang te zijn dat je kind er ziek van wordt.

Do worry

Wanneer de eigen poep wél kwaad kan, is als je kind een open wondje heeft door bijvoorbeeld eczeem of waterpokken. Dit kan geïnfecteerd raken. Ook is het goed om extra scherp te zijn als er poep van een ander in bad drijft. Stel dat een broertje of zusje een slokje van het water waarin gepoept is binnenkrijgt, dan zou dat diarree kunnen krijgen. 

Wat te doen?

Obsessief schrobben met bleek is niet nodig. Ruim de drol op, laat het bad leeglopen en maak het bad én je kind schoon met flink wat sop. 

 • Als een hond het gezicht van je kind aflebbert?

No worries

De mond met de meeste bacteriën en die het snelst een infectie kan veroorzaken, is jóúw mond. Inderdaad: liever een hondentong, dan een mensentong over het gezicht van je spruit. De kans dat een hond de bacterie campylobacter overbrengt – met diarree tot gevolg – is aanwezig, maar heel klein. 

Do worry 

Houd de boel sowieso altijd in de gaten als een hond zo dichtbij je kind is. Als het likken overgaat in bijten, ben je nog verder van huis.  

Wat te doen? 

Na een flinke liksessie van een hond, doe je er goed aan om de snoet van je kind goed schoon te maken met een doekje. 

 • Als je in het tuitbekertje van je kind dagenlang wat te drinken laat zitten?

No worries

Als je het bekertje koel houdt, is de kans dat dit je kind ziek kan maken niet groot. 

Do worry 

Melk dagen in het bekertje houden, ook al staat het gekoeld, is niet zo'n goed plan. Het kan snel zuur worden, nog voordat je het terugzet in de koelkast. Daarbij kunnen je handen bacteriën overbrengen – dit geldt voor alle drankjes – die vervolgens kunnen gaan groeien en je kind ziek kunnen maken. 

Wat te doen? 

Neem het zekere voor het onzekere: gooi melk die over is weg en laat je kind niks drinken dat langer dan 24 uur staat. Zo geef je bacteriën niet de kans om te groeien. Zet het drankje snel in de koelkast tussen het drinken door. 

 • Als je de speen van je kind van de grond pakt en 'schoonmaakt' in je mond?

No worries 

Eh, lees maar gelijk de uitleg onder 'Do worry'!

Do worry

Absoluut smerig en liever niet doen. Je geeft niet alleen bacteriën die jíj in je mond hebt door aan je baby, maar je likt ook nog eens de bacteriën op die op de vloer liggen. Daarbij heb jij als volwassenen meer bacteriën in je mond die tanderosie veroorzaken. En dat wil je dat prille – misschien nog niet eens aanwezige – kindergebitje niet aandoen.

Wat te doen?

Wrijf de speen met wat zeep schoon en spoel het af onder de kraan. Geen zeep of water bij de hand? Zorg ervoor dat je altijd een extra speen meeneemt voor het geval de ander valt. Daarbij is het aan te raden om de speen om de dag even mee te wassen in de vaatwasser of uit te koken.

 • Als je kind op blote voetjes door de doucheruimte van een zwembad loopt?

No worries

Als je kind geen wondje op z'n voet heeft en je z'n voeten daarna goed afdroogt, is er niks aan de hand. 

Do worry 

De kans bestaat dat vocht schimmel veroorzaakt, zowel op jouw voeten als die van je kind. 

Wat te doen?

Zoals gezegd: droog de voetjes goed af na het douchen. Schaf voor de zekerheid slippers voor die kleine aan, of waterschoentjes. 

 • Als je kind eten van een kinderstoeltje in een restaurant likt? 

No worries 

Maak je wél zorgen… 

Do worry 

Behoorlijk vies. Op zo'n kinderstoeltje zitten veel bacteriën. Ze worden – meestal – niet gedesinfecteerd en worden op een dag meerdere keren gebruikt. 

Wat te doen?

Neem altijd desinfecterende doekjes mee, waarmee je de kinderstoeltjes afneemt. Wacht tot het droog is en zet dan je kind erin. Naderhand even afboenen is ook een goed idee!

 • Als je een spuugdoekje dagenlang in de luiertas houdt en hergebruikt?

No worries 

Een spuugdoekje meerdere keren gebruiken is oké. De bacteriën die erop zitten zijn van je kind, dus ziek zal 'ie er niet van worden. 

Do worry 

Als het spuugdoekje vochtig is en er melk op geknoeid is. Dan kán er een bacterie ontstaan die een infectie veroorzaakt wanneer je kind een wondje krijgt of last van zijn slijmvliezen krijgt. 

Wat te doen? 

Als het spuugdoekje droog is en er redelijk schoon uitziet, zoek je een plekje dat nog niet gebruikt is. Maar als het vochtig is en vies, is het tijd voor een nieuwe. 

 • Als je kind in de zandbak speelt? 

No worries 

Ga maar meteen naar 'Do worry'. 

Do worry 

Net zo vies als wanneer je een zandkasteel zou bouwen van gebruikt kattengrit. Dieren poepen in zandbakken en dragen weleens parasieten bij zich. Als die parasieten in aanraking komen met de huid van je kind, kunnen ze veranderen in aarsmaden. And that's not pretty. Ongevaarlijk, maar vervelend. 

Wat te doen? 

Als je thuis een zandbak hebt, is het slim om het af te dekken als je kind er niet mee speelt. Misschien kun je overwegen om je kind niet in openbare zandbakken te laten spelen. Wil 'ie dat toch, zorg dan dat de handjes daarna goed gewassen worden en 'ie later op de dag in bad gaat.

 • Als je je kind niet z'n handjes laat wassen voor het eten?

No worries 

Eh, wél dus!

Do worry 

Vooral als je kind buiten heeft gespeeld, zitten z'n handjes vol bacteriën. 

Wat te doen?

Zowel jij als je kind moeten schone handen hebben voor je aan tafel gaat. Sowieso altijd wanneer je van buiten komt of als ze er simpelweg vies uitzien. Wassen met water én zeep.  

Tip: 6 basisregels voor de hygiëne van peuters

 • Als je je kinderen dezelfde neusspray – dus van hetzelfde spuitje – laat gebruiken?

No worries

Wel, want dit kun je beter niet doen. 

Do worry 

Kinderen steken elkaar aan, maar zusjes en/of broertjes hebben niet per se hetzelfde virus. Uit onderzoek blijkt dat kinderen in ziekenhuizen vaak een ander en/of zelfs nóg een virus hebben dan degene die hen besmet heeft. Dus dit betekent dat als je je kind de neusdruppels van zijn broertje of zusje laat gebruiken, hij dan nóg een virus daardoor op kan lopen. 

Wat te doen? 

Koop een extra neusspray, of was de neusspray met heet water en zeep of in de vaatwasser voor het in aanraking komt met een ander neusje.

 • Als je je baby's luier verschoont op zo'n tafel in een openbaar toilet? 

No worries

Jawel, vind het vooral vies!

Do worry 

Bah. Uit onderzoeken in kinderdagverblijven blijkt dat een ziekte zich snel verspreid als de verkleedkussens tussendoor niet worden schoongemaakt. En dat gebeurt dus niet in zo'n openbaar toilet. 

Wat te doen? 

Maak het kussen eerst goed schoon met desinfecterende doekjes en leg er eventueel een doek overheen. Niet bij je? Vraag om schoonmaakmiddel, of verschoon je baby simpelweg op de achterbank van de auto. 

 • Als je kind niet (goed) afveegt na het plassen? 

No worries

In urine zitten geen bacteriën, dus dit is niet zo'n probleem. 

Do worry 

Als je kind een strakke broek aanheeft of als hij ook gepoept heeft, is de kans op een infectie bij meisjes groot. Jongens kunnen uitslag krijgen op de billen. 

Wat te doen?

Als je een dochter hebt, leer haar dan om van voor naar achter te vegen. Zo brengt ze geen poepresten naar haar vagina toe. Voor zowel meisjes als jongens geldt: goed afvegen na het poepen! Vochtige doekjes helpen hier goed bij. 

Bron: parenting.com

Reageer op artikel:
Hoe vies is het écht voor je kind?
Sluiten