Redactie
Redactie Zwanger 18 jan 2020

Hoe voelen weeën? Deze soorten weeën zijn er, en zo herken je een wee

De bevalling begint als je weeën krijgt of als je vliezen zijn gebroken. Maar hoe voelen weeën? En welke soorten weeën zijn er eigenlijk? Wij zetten het op een rij.

Hoe weeën voelen is moeilijk te omschrijven. Het technische verhaal is dat je baarmoederspieren met regelmaat samentrekken en zorgen dat je baby naar beneden wordt geduwd. Maar het gevoel is bij iedereen anders.

Buik-, rug- of beenweeën

Het meest bekend zijn de buikweeën. Als je zo’n wee hebt kan het voelen alsof er een elastische band in je onderbuik wordt aangetrokken. Sommige vrouwen vergelijken de weeën met menstruatiepijn. Naast buikweeën bestaan er ook rug- en beenweeën. Bij rugweeën voel je een krampende pijn in je onderrug of bekkengebied. Sommige vrouwen ervaren dit ook als ze ongesteld zijn. Ook beenweeën voelen als een krampende pijn, maar dan vaak in de bovenbenen of billen.

Een goede wee duurt ongeveer één tot anderhalve minuut. Daarna is de pijn ook weer (even) helemaal weg. In het begin kan er lange tijd tussen de weeën zitten maar naarmate de bevalling vordert komen de weeën steeds korter op elkaar.

Fases van de bevalling en soorten weeën

Er zijn verschillende fases tijdens de bevalling met elk hun eigen soort weeën.

 • Indalingsweeën
  Hoofdje van je baby daalt in je baarmoederbekken, dit kan al vanaf de dertigste week van de zwangerschap worden gevoeld. Vaak ervaren vrouwen dit als een stekende of zeurende pijn in hun onderbuik, bekken of vagina.
 • Voorweeën
  Deze weeën kun je al gaan voelen ruim voor de bevalling. Ze verschillen in frequentie en sterkte en ook de lengte verschilt. Vaak zijn ze nog niet extreem pijnlijk en heb je er slechts een paar achter elkaar. Je baarmoeder is zich aan het klaarmaken voor de bevalling.
 • Ontsluitingsweeën
  Deze weeën zijn het echte werk en zijn helaas vaak pijnlijker. Ze zorgen uiteindelijk voor de ontsluiting van je baarmoedermond. Ook deze weeën kunnen onregelmatig beginnen maar komen uiteindelijk vaak om de vijf minuten en houden ongeveer een minuut aan.
 • Persweeën
  Persweeën zijn beduidend anders dan ontsluitingsweeën. Veel vrouwen omschrijven het gevoel van een perswee als heel nodig moeten poepen. Pas als je tien centimeter ontsluiting hebt, mag je mee gaan persen.
 • Naweeën
  De naweeën beginnen zodra de placenta uit je baarmoeder is en zorgen ervoor dat je baarmoeder weer de juiste vorm aanneemt. Bij je eerste kind heb je hier vaak minder last van dan bij de tweede bevalling of meer.

Wanneer bel je de verloskundige?

Je hoeft met een eerste wee niet meteen de verloskundige te bellen (behalve als je andere afspraken hebt gemaakt). Dit doe je wel als de weeën een paar uur lang om de 5 minuten komen en 60 seconden aanhouden. Let op: iedere verloskundige heeft zijn eigen maatstaven en afspraken hiervoor.

Lees ook:

Reageer op artikel:
Hoe voelen weeën? Deze soorten weeën zijn er, en zo herken je een wee
Sluiten