Redactie
Redactie Echo's en onderzoek 6 jun 2018

Hoe & wat: 20 wekenecho

Als je rond de 20 weken zwanger bent, kom je in aanmerking voor een 20 wekenecho. Met deze echo kun je laten onderzoeken of je ongeboren baby lichamelijke afwijkingen heeft.

Gelukkig wordt er in de meeste gevallen niets afwijkends gevonden en is de echo gewoon een leuke ervaring. Je mag weer even spieken bij je mini! Is er een vermoeden dat je ongeboren baby een lichamelijke afwijking heeft, dan krijg je een vervolgonderzoek.

De lichamelijke afwijkingen die tijdens de 20 wekenecho kunnen worden gezien zijn:

  • Open ruggetje
  • Open schedel
  • Waterhoofd
  • Hartafwijkingen
  • Breuk of gat in het middenrif
  • Breuk of gat in de buikwand
  • Afwezigheid of afwijking van de nieren en botten
  • Afwijkingen van armen of benen

Ook wordt er onderzocht of je baby goed groeit en of er voldoende vruchtwater is.

De uitslag

De uitslag van de 20 wekenecho krijg je meestal gelijk na afloop. Toch is de echo geen garantie voor een gezonde baby. Op de echo kunnen namelijk niet alle afwijkingen worden gezien.

Tip! Tijdens je zwangerschap krijg je veel onderzoeken. Bekijk hier een handig overzicht! »

Jongen of meisje?

De 20 wekenecho is geen pretecho, maar puur een medisch onderzoek. Toch ben je misschien wel nieuwsgierig naar het geslacht van je baby. Vaak vraagt de echoscopist hier dan ook naar, ook al is de geslachtsbepaling eigenlijk geen officieel onderdeel van de echo. Als ze het geslacht niet goed in beeld kan krijgen, neemt ze hier alleen niet lang de tijd voor. 

Let op: ga je voor de verrassing? Geef dit dan van te voren even aan, zodat de echoscopist niet per ongeluk het geslacht volop in beeld brengt.

Wist je dat…. je soms al vanaf ongeveer 14 weken zwangerschap het geslacht van je baby kan zien? 100% zekerheid heb je dan alleen nog niet. Vanaf ongeveer 17 weken is het geslacht bijna altijd goed zichtbaar. Een pretecho is een leuke manier om te zien of je een jongen of meisje krijgt. Lees hier meer over de pretecho »

Kosten

Sinds januari 2006 wordt de 20 wekenecho voor iedereen vergoed. De zorgverzekeraar betaalt de kosten. Ook fijn om te weten: de echo brengt voor jou en je baby geen risico’s met zich mee. 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Hoe & wat: 20 wekenecho
Sluiten