Redactie
Redactie Baby 6 jun 2018

Hoe & wat: afbouwen borstvoeding

Als je wilt stoppen met borstvoeding geven, is dat best lastig. Hoe begin je met afbouwen? En welke voedingen kun je als eerst laten vallen? Wij zochten het voor je uit!

De beste manier om je borstvoeding af te bouwen, is geleidelijk. Op die manier hebben zowel je baby als jijzelf het minste last. Begin met het vervangen van één borstvoeding door een andere voeding. Kies hiervoor de voeding waarbij je het minste melk aanmaakt, vaak is dit de voeding aan het eind van de middag.

Praktische tips:

 • Hoeveelheid melkproducten per dag
  Vanaf acht maanden oud, heeft je baby 500 ml melkproducten per dag nodig. Geef niet veel meer dan deze hoeveelheid. Hierbij telt ook de kaas en boter op brood. Zo went je baby langzaam aan minder melk en meer vast voeding.
 • Aanvullende vitaminen
  Verminder tegelijk met je borstvoeding de aanvullende vitaminen. In flesvoeding zit namelijk al vitamine K, dus verlaag de dosering geleidelijk. Zodra je kind meer flesvoeding dan borstvoeding krijgt, kun je helemaal stoppen met de vitamine K. Wel kun je dagelijks vitamine D blijven geven, ongeacht het type of de hoeveelheid voeding die je baby krijgt.
 • Luister naar je baby
  Hanteer het afbouwschema niet te strak. Heb je het idee dat je baby een extra voeding nodig heeft of langer dan een week moet wennen aan een voeding minder, doe dit dan.
 • Stuwing
  Heb je last van stuwing of pijnlijke borsten? Kolf dan een klein beetje af om de extra druk van je borsten te halen. Ook het dragen van een strakke bh helpt hierbij.
 • Vervangen van voeding
  Vervang in het begin niet twee voedingen achter elkaar. Er komt dan teveel druk op je borsten te staan en daardoor loop je kans op een ontsteking in je borst.
 • Neem de tijd
  Neem je tijd voor het afbouwen van je borstvoeding. Je baby moet hier aan wennen en jouw melkproductie neemt langzaam af zodra je lichaam merkt dat de vraag naar melk minder wordt.

Schema: borstvoeding afbouwen

Dit afbouwschema is gebaseerd op zes voedingen. Per stap houden we hier ongeveer een periode van een week aan. Je kunt het beste zelf aanvoelen of dit fijn is. Reageert je baby niet goed op de overgang naar flesvoeding? Neem dan twee weken voor elke stap.

 
               Voeding 1  Voeding 2  Voeding 3 Voeding 4 Voeding 5
Stap 1 Borst Borst Borst Fles Borst
Stap 2 Borst Fles Borst Fles Borst
Stap 3 Borst Fles Fles Fles Borst
Stap 4 Borst Fles Fles Fles Fles
Stap 5 Fles Fles Fles Fles Fles

Bron: GGD

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Hoe & wat: afbouwen borstvoeding
Sluiten