Redactie
Redactie Baby 6 jun 2018

Hoe & wat: babymassage

Je baby een massage geven, is de perfecte manier om je kind te laten ontspannen. Maar het is niet alleen lekker ontspannend, de massage is ook goed voor de spierontwikkeling, de doorbloeding van de huid én stimuleert je baby’s zintuigen. Daarnaast versterkt het ook nog de band tussen jou en je baby. 

Zo pak je een babymassage aan.

Van start

Je baby mag het tijdens de massage natuurlijk niet koud hebben, maak daarom de kamer lekker warm (rond de 22 graden). Let erop dat je baby niet net is gevoed, dan kan je baby misselijk worden en gaan spugen door de druk op zijn buik. Doe je sieraden en je horloge af en zorg voor een zachte handdoek. Gebruik voor de massage babyolie, dit houdt je baby’s huidje zacht en soepel. Je kunt je baby masseren op de grond (op een zacht deken), op je bed of commode. Kies de plek die voor jou het fijnst is.

Tip: Heeft jouw baby last van een droge huid? Lees in ons artikel ‘Huidprobleem: Droge huid’ hoe je dit op lossen.

De massage in 6 stappen

1) Begin bij de voetjes of beentjes. Maak van je hand een cirkel en maak strijkende bewegingen vanaf de liezen richting de voetjes.

2) Pak de onderbenen en maak voorzichtig fietsbewegingen met de knietjes naar de buik toe.

3) Masseer de onderkant van de voetjes met een platte duim. Doe dit cirkelvormig en van de hiel naar de tenen toe.

4) Masseer nu de armpjes en handen van je baby op dezelfde manier.

5) Leg je handen op de borst van je kind en streel naar de zijkant van het lichaam. Strijk daarna van de rechterschouder naar de linkerheup en van de linkerschouder naar de rechterheup. Draai als laatste met je platte hand cirkels over het buikje van je baby.

6) De rug van je baby kun je alleen masseren als het hoofdje echt helemaal ontspannen is. Gebruik hiervoor dezelfde techniek als bij de buik. Twijfel je, sla dan de rug over.

5 Tips voor de babymassage

  • Tot je baby ongeveer zes weken is, gaat het bij de massage met name om het huidcontact door het maken van zachte, strelende bewegingen. Pas na een week of zes kun je de spieren en de huid iets steviger masseren.
  • Probeer voor de massage een vast tijdstip te vinden. Bijvoorbeeld ’s avonds voor het slapen gaan, zodat je baby heerlijk relaxed. Of als hij net in bad geweest is.
  • Begin met een massage van een minuut of vijf. Dit kun je later uitbreiden tot twintig minuten.
  • Zorg dat je zelf ook ontspannen bent als je masseert en maak rustige, voorzichtige bewegingen. Als je echt aandacht geeft aan je baby versterk je jullie band.
  • Masseer je baby niet als hij krampjes heeft. Hiervoor moet je speciale technieken toepassen en het kan pijnlijk zijn als je verkeerd masseert.

Effecten van de massage

Alle baby’s reageren anders op een massage. Sommige kinderen worden er erg actief van, anderen vallen meteen in slaap. Als je erachter bent hoe jouw baby reageert, kun je er dus bewust voor kiezen om de massage ’s ochtends of ’s avonds te geven. Als je je baby masseert versterk je niet alleen jullie band, maar bevorder je ook zijn motoriek, ademhaling en spierontwikkeling. Ook is het goed voor de spijsvertering en stimuleert het zijn immuunsysteem.

Tip: Met alle hectiek om je heen, is het als moeder soms moeilijk om een ritme te vinden. Maar baby’s kunnen een ritme goed gebruiken. Wil jij weten waarom en hoe je je ritme kunt vinden? Lees dan ons artikel ‘Waarom regelmaat echt werkt’

Cursus babymassage?

Tijdens een cursus babymassage leer je speciale massagetechnieken en heb je contact met andere ouders en hun baby.  Je kunt bijvoorbeeld je kraamverpleegkundige of consultatiebureau naar een betrouwbaar adres vragen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Hoe & wat: babymassage
Sluiten