Redactie
Redactie Baby 8 jun 2018

Hoe & wat: babypoep

Het is niet het meest smakelijke onderwerp, maar iedere mama vraagt het zich soms af: is mijn baby’s poep normaal? Wij zetten de soorten poep per ontwikkelingsfase op een rij voor een lesje luier lezen.

Fase 1: Je pasgeboren baby’s poep

De eerste paar dagen na zijn geboorte poept je baby meconium. Dit een groenzwarte kleverige substantie met een zoete geur en dus kan het best even schrikken zijn als je in de luier kijkt. Toch is het volkomen normaal, want je baby verwerkt het ‘eten’ dat hij in je buik kreeg, namelijk slokjes vruchtwater. Na een paar dagen verandert de kleur van de poep naar groenbruin doordat je baby borst- of flesvoeding krijgt.

Handig feitje: Je baby’s urine
De eerste dagen na de geboorte heeft je baby waarschijnlijk oranje urine. Dit komt doordat zijn nieren nog niet optimaal werken. Na een paar dagen krijgt de plas een normale kleur. De hoeveelheid urine per dag verschilt per baby, wel is er een minimum voor vier natte luiers per dag. Maar dit kan ook oplopen tot tien luiers.

Fase 2: Poep bij borst- of flesvoeding

Borstvoeding verteert makkelijker dan flesvoeding. Daarom is het niet gek dat baby’s die de borst krijgen vaak na elke voeding een volle luier hebben. Als jouw baby minder poept, is dit niet erg, zolang de poep maar zacht is en er makkelijk uitkomt. De kleur van de poep is nu heldergeel tot fel mosterdgeel, heeft stukjes erin zitten en is losser van structuur. Bij baby’s die de fles krijgen ziet de poep er vaalgeel tot geelbruin uit en heeft het een sterke geur. Flesbaby’s poepen minimaal één keer per dag. Is dit niet het geval? Neem dan contact op met je huisarts.

Hoe vaak moet je baby poepen? Er is geen vast aantal keer dat je baby moet poepen. Wel is het zo dat baby’s die borstvoeding krijgen vaker poepen, zo rond de vier keer per dag. Een flesbaby moet minimaal één keer per dag poepen, anders krijgt hij last van constipatie.

Fase 3: De eerste hapjes & poep

Als je baby begint met vast voedsel, merk je meteen dat de poep van je baby verandert. Zijn lichaam moet wennen aan de vaste voeding en hij zal steeds ergere stinkluiers en grote drollen krijgen. Kortom: zijn poep begint langzaam op die van jou te lijken. Het is wel belangrijk om de poepluiers in de gaten te houden. Heeft je baby moeite met poepen of wordt de poep te hard? Pas dan zijn voeding aan.

Mama en Zo tip: Heeft je baby last van diarree? Vervelend! Helaas komt dit veel bij kleine kinderen voor. Lees wat je kunt doen en wanneer je naar de dokter moet in ons artikel 'Diarree..wat nu?'.

Veranderingen in je baby’s poep

De ontlasting van je baby kan veranderen van kleur; van zacht en mosterdgeel tot groengrijs en weer terug. Hierover hoef je je geen zorgen te maken. Een andere structuur van de ontlasting (bijvoorbeeld diarree) is geen reden tot zorg, tenzij het een langere periode aanhoudt of gepaard gaat met:

  • een slechte eetlust
  • overgeven
  • gewichtsverlies of niet aankomen
  • bloed in de ontlasting

Neem in deze gevallen contact op met de huisarts.

Reageer op artikel:
Hoe & wat: babypoep
Sluiten