Redactie
Redactie Baby 6 jun 2018

Hoe & wat: bijvoeding

Bijvoeding stimuleert het aanleren van nieuwe tong- en kauwbewegingen en is goed voor de mondmotoriek van je baby. Maar wanneer begin je? En waarmee? Wist je trouwens dat je baby gemiddeld vijftien keer iets moet proeven voordat hij het lekker vindt? Wij zetten alle feiten en fabels over bijvoeding voor je op een rij!

De eetvoorkeuren van je baby

Wist je dat de smaakontwikkeling van je baby al start in jouw buik? Voor de geboorte is jouw kind al aan het wennen aan de smaak van het voedsel dat jij eet! Baby’s beginnen daardoor al heel vroeg met hun ontwikkeling van smaak en voorkeuren voor bepaald voedsel en eetgewoonten.

In de eerste twee jaar wordt de basis gelegd voor de eetgewoonten die je kindje zult hebben op de volwassen leeftijd. Met vier maanden kun je je kind laten wennen aan groente- of fruithapjes. Na zes maanden is het belangrijk dat je kind bijvoeding krijgt zodat er voldoende vezels, vitaminen en mineralen gegeten worden.

Tip! De eerste hapjes van je kind zijn erg spannend. Maar vanaf wanneer kun je hem zijn eerste groente- en fruithapje eigenlijk geven? Want niet alle voeding is geschikt! Wij hebben daarom handige tips voor zijn eerste hapjes »

Bijvoeding: starten met groenten of met fruit?

Onderzoek wijst uit dat starten met groenten beter is dan starten met fruit. Er zijn aanwijzingen dat het starten met groenten je kindje op latere leeftijd meer verschillende soorten groenten doet eten. Dit is belangrijk omdat uit de voedselconsumptiepeiling is gebleken dat maar 1 op de 5 peuters voldoende groente eet!

Dit komt waarschijnlijk doordat groenten bijna geen energie (calorieën) leveren, vaak bitter smaken en het mondgevoel en de textuur van groente niet lekker is voor kinderen. Baby’s hebben namelijk een aangeboren voorkeur voor zoet en een afkeur voor bitter en zuur. De voorkeur voor zout ontwikkelt zich in het eerste levensjaar.

Tip! Voeding is voor je baby erg belangrijk. Maar wist jij dat je baby van kiwi luieruitslag kan krijgen en van aardbeien uitslag? Lees hier nog meer weetjes over je baby's voeding »

Textuur van babyvoeding

Tot zes maanden geef je gladde puree aan je kindje. Hierna kun je overgaan op dikkere puree. Vervolgens start je rond de leeftijd van 8 maanden met stukjes eten aanbieden. Je gaat rustig over in eten wat nog maar een beetje geprakt of fijngesneden naar ‘mee-eten met pot’ zo rond de eerste verjaardag.

15x proeven = gewend

Met veel herhaling (en geduld..) went je kindje aan een nieuwe smaak. Om aan een smaak te wennen kan een kind wel tot 15 keer proeven nodig hebben. Herhaling lijkt zelfs bij de ‘lastige en kieskeurige eter’ te werken, tenminste, volgens wetenschappelijk onderzoek. Er zijn, zoals wij moeders maar al te goed weten, een paar koppige kinderen die de uitzondering zijn.

Tip! Je baby moet genoeg eten, maar wat is genoeg? En vanaf wanneer kan hij met jou mee-eten? Wij hebben een handig voedingsschema samengesteld van maand tot maand: deze voeding heeft je baby nodig! »

Bijvoeding en allergieën

Op een latere leeftijd beginnen met het eerste hapje verlaagt het risico op het krijgen van een (voedsel)allergie niet. Uit onderzoek is gebleken dat dit juist het risico op allergieën verhoogt! Het advies is en blijft om tussen vier en zes maanden te starten met de eerste hapjes. Het is verstandig om het eerste levensjaar veel te variëren in de soorten bijvoeding, omdat dit juist de kans op voedselallergieën kan verkleinen.

Bijvoeding: wat kun je beter niet geven aan je kind?

Het Voedingscentrum beschikt over een overzichtelijke tabel waarin te lezen is welke voedingsproducten je beter niet aan je kindje kunt geven en waarom niet. Bekijk deze tabel voordat je aan het eerste hapje begint!

3 feitjes:

  • Kinderen die moedermelk krijgen, of hebben gekregen, zijn al wat meer gewend aan verschillende smaken. Dit komt doordat de smaak van de voeding van moeder overgaat in haar moedermelk. Hierdoor wennen zij wat sneller aan nieuwe smaken.
  • Het opdringen tot meer eten leidt juist tot minder eten. Daarom de regel: de ouder bepaalt wat en wanneer er gegeten wordt en je kindje bepaalt de hoeveelheid.
  • Werk naar 6 eetmomenten per dag. Zo leer je je kindje niet de gehele dag door te eten en te drinken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Hoe & wat: bijvoeding
Sluiten