Redactie
Redactie Baby 7 jun 2018

Hoe & wat: duimen en spenen

Bijna alle baby’s en kinderen zuigen op hun duim of op een speen. Dat vinden ze lekker en rustgevend, vooral bij het inslapen. Maar is het wel zo onschuldig? Wat voor effect heeft duimen op het gebit van je kind? En hoe leer je het je kind weer af? Mama en Zo zoekt het voor je uit!

Waarom zuigen baby’s?

Zuigen is voor baby’s een eerste levensbehoefte, zo krijgen ze voldoende voeding binnen. Daarnaast is zuigen in de eerste maanden van je kind zijn leven ook goed voor de ontwikkeling van zijn kaak en het gevoel in de mond. Sommige baby’s zijn hun zuigbehoefte volledig kwijt door het voeden en andere kunnen niet ophouden met zuigen op hun vingers of een speen.

Mama en Zo tip:  Als je borstvoeding geeft, kun je last krijgen van wat kwaaltjes zoals tepelkloven. Lees het in ons artikel 'Borstvoedingsproblemen' wat je er tegen kunt doen. 

Speen of duim?

Als je borstvoeding geeft, probeer dan zowel de duim als de speen te vermijden. De borstvoeding zelf zou de natuurlijke zuigreflex van je baby moeten bevredigen. Blijft je baby toch een behoefte aan zuigen hebben? Kies dan voor een speen in plaats van zijn duim. Uit onderzoek blijkt dat de speen iets meer kans geeft op een middenoorsteking bij kinderen tussen de één en de drie jaar, maar dat de gevolgen van duimen voor het gebit veel erger zijn. Ook is duimen moeilijk af te leren.

Welke gevolgen heeft duimen en spenen?

Het meest voorkomende probleem bij kinderen die langdurig duimen is de overbeet. Gebruikt je kind een speen? Dan is de kans daarop kleiner omdat het zuigen op een speen altijd precies in het midden van de mond gebeurt. Bij duimzuigen is dit niet het geval en daardoor krijgt het gebit veel meer te verduren. Wil je een overbeet voorkomen? Zorg dan dat je kind voor zijn derde jaar stopt met duimen. Als je kind een speen gebruikt, geldt de leeftijd van vier jaar. Maar voor duimen en spenen is zo snel mogelijk ophouden natuurlijk het beste. 

Mama en Zo tip: Heb je moeite met het afleren van spenen? Vind tips in ons artikel 'Stoppen met spenen'

Problemen door overbeet?

Als je kind een overbeet heeft, verandert ook de stand van zijn kaken en dat kan de spraak beïnvloeden. Vaak brabbelen kinderen die duimen of spenen veel meer dan kinderen die dat niet doen. Vooral de uitspraak van de ‘s’ en de ‘z’ blijven achter. Door het naar voren brengen van de tong voor het duimen of spenen kan je kind ook gaan slissen. Maar ook kan de voortdurende druk op je kind zijn kaken door het duimen een probleem zijn. De druk op de kaken kan namelijk de gehoorgangen dichtdrukken, waardoor gehoorproblemen kunnen ontstaan.

Hoe leer je duimen en spenen af?

Het afleren van het zuigen op een speen is het makkelijkst. Je pakt de speen zo nu en dan af en geeft hem steeds minder vaak terug aan je kind. De behoefte aan zijn speen zal afnemen. Duimen afleren is moeilijker, want de duim kun je niet wegstoppen. Kies daarom een rustige periode om je kind te laten stoppen met duimen. Leg je kind uit dat het belangrijk is om te stoppen, soms helpt het als iemand met ‘gezag’ dit doet (zoals de tandarts of opa). Leid je kind af op de momenten dat hij het meest geneigd is te gaan duimen. Doe een spelletje of neem hem op schoot. Beloon het niet duimen ook met een compliment. ’s Nachts niet duimen is het moeilijkste voor kinderen, want het gaat dan vaak onbewust. Help je kind door een pleister om zijn duim te plakken, een vingerpoppetje over de duim te schuiven of een handschoen aan te doen.

Mama en Zo tip: Wil het niet lukken met het afleren van duimen? Tips vind je in ons artikel 'Stoppen met duimen'.

Reageer op artikel:
Hoe & wat: duimen en spenen
Sluiten