Redactie
Redactie Ontwikkeling 6 jun 2018

Hoe & wat: logopedie

Als je kind onduidelijk praat, is dit vaak een tijdelijke fase. Maar als merkt dat je kind echt veel moeite heeft om te praten, kun je voor logopedie kiezen. Maar wat houdt logopedie precies in? Wij zetten het voor je op een rijtje.

Wat is logopedie?

Veel kinderen praten nog of eerst onduidelijk of willen te snel praten en struikelen dan over hun woorden. Dit is vaak een groeifase, maar sommige kinderen hebben wat extra hulp nodig om duidelijker te leren praten. Een logopedist houdt zich hiermee bezig en helpt je kind door middel van oefeningen om beter te leren communiceren.

Wanneer heeft je kind logopedie nodig?

Er is geen standaard die bepaalt wanneer je kind logopedie nodig heeft. Maar als je merkt dat je kind moeite heeft met slikken of erge adem-, spraak-, taal-, eet- of gehoorproblemen heeft, kun je er altijd voor kiezen om langs te gaan bij een logopedist. Deze kan dan analyseren of behandeling nodig is. De leeftijd waarmee een kind start met logopedie verschilt. Dit kan al vanaf twee jaar zijn, maar ook met vier jaar en het ligt aan de ernst van de problemen.

Twijfel je? Doe de SNEL-test

Twijfel je of je kind logopedie nodig heeft? Of ben je gewoon benieuwd? Vul dan de SNEL-test eens in. ‘SNEL’ staat voor Spraak- en taal Normen Eerste Lijn’. De SNEL-vragenlijst bestaat uit 14 vragen over mijlpalen die de lijn volgen van de normale taalontwikkeling. Door het maken van de test krijg je een globaal idee van de taalontwikkeling van jouw kind en krijg je een richtlijn als uitslag. Doe de test hier.

Reageer op artikel:
Hoe & wat: logopedie
Sluiten