Redactie
Redactie Opvoeden 8 jun 2018

Hoe & wat: negeren

Alles wat je aandacht geeft groeit, dus focus je je op goed luistergedrag, dan gaat je kind echt goed naar je luisteren en je gehoorzamen!

Misverstanden

Over negeren bestaan veel misverstanden. Als negeren gelijk staat aan ‘een laat-maar-gebeuren-sfeer’, dan gaat je kind er niet beter van luisteren of gehoorzamen. Negeren werkt bij gewoon jengelgedrag, zoals zeuren om een snoepje of zeuren om getild te worden.

Benoemen

Negeer je de boosheid of tranen van je kind, dan versterk je juist het gevoel van ‘Mama ziet en hoort mij niet’. Dus gaat je kind brullen of schreeuwen en ben je verder van huis. Benoem daarom liever kort de boosheid of het verdriet zonder het te (ver) oordelen en zeg iets in de trant van “Mama hoort dat jij hartstikke boos bent.”

Regels

Bij negeren verwacht je dat je kind zichzelf tot de orde roept en zichzelf herinnert aan de huisregels. Geen kind onder de 5 kan deze verwachting waarmaken. Jonge kinderen leren dus niet beter luisteren door lastig gedrag te negeren. Help je kind liever door het te herinneren aan de regels. “Tim we gillen niet in huis. Praat maar zachtjes, zoals een muisje. Dan kan mama naar jou luisteren!“

STOP!

Ruzie, slaan, schoppen, bijten kan je niet negeren. Dat moet direct stoppen. Heb jij dus last van het gedrag, dan werkt het beter om paal en perk te stellen en geef daarbij duidelijk aan welk gedrag je van je kind verlangt.

Reageer op artikel:
Hoe & wat: negeren
Sluiten