Redactie
Redactie Baby 6 jun 2018

Hoe & wat: slaaptraining

Als je baby niet wil inslapen of doorslapen, ben je als mama al snel wanhopig. Met behulp van slaaptraining kun je zorgen dat je baby beter slaapt. Weten hoe dit principe werkt en welke methode bij jouw kind past? Wij leggen het uit!

Wat is slaaptraining?

Slaaptraining is het proces van je baby helpen inslapen en leren doorslapen. Baby’s hebben namelijk geen 24-uurs ritme zoals volwassenen en sommige baby’s hebben moeite om een eigen ritme te vinden. Hier kun je hem bij helpen door een slaaptraining te gebruiken.

Vanaf wanneer kun je slaaptraining gebruiken?

0-3 maanden
Het heeft weinig zin om je baby nu een strak slaapschema aan te leren. Hij moet namelijk elke paar uur gevoed worden, dus het is gezond voor hem om maar een paar uur achter elkaar te slapen. Wel kun je hem vanaf zes weken oud op vaste momenten dutjes laten doen en op die manier langzaam een slaaproutine ontwikkelen.

4 -6 maanden (en verder)
Experts zeggen dat je baby tussen de vier en zes maanden oud, klaar is voor slaaptraining, omdat hij dan in staat zou moeten zijn om de nacht (zo’n acht à twaalf uur achter elkaar) door te slapen. Ook voor slaaptraining geldt: let goed op je baby’s reactie. Niet elke aanpak past bij elk kind.

Mama en Zo tip: Hanteer jij al een vast slaapritueel? Het volgen van zo’n routine helpt je baby rustig te worden en hierdoor kan hij sneller inslapen. Bekijk hier hoe je een slaapritueel samenstelt.

Bekende slaaptraining methoden

1) Gecontroleerd huilen
Bij deze methode is het gebruikelijk om je baby te laten huilen als dit nodig is. Natuurlijk zijn er grenzen aan het laten huilen van je baby, maar de bedenker van de methode is van mening dat baby’s sneller zelf in slaap leren vallen en doorslapen als ze zichzelf troosten. Meer info? Lees hier hoe je de methode toepast.

2) Dichtbij blijven
Deze slaaptraining methode heeft een ‘mildere’ aanpak waarbij je als ouder meteen troost kan bieden als je baby huilt. Je werkt vervolgens met een stappenplan waardoor je baby geleidelijk minder troost nodig zal hebben. Er zijn verschillende varianten op deze aanpak. Meer info? Lees hier hoe je deze methode toepast.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Hoe & wat: slaaptraining
Sluiten