Redactie
Redactie Gezondheid 6 jun 2018

Waterpokken: hoe herken én behandel je het

Waterpokken: zie je blaasjes tussen de haren van je kind? Dan weet je het zeker. Jouw kind heeft ‘ze’. Waterpokken is een heel besmettelijke, maar gelukkig ongevaarlijke, kinderziekte. Toch hebben ouders vaak vragen. Waar herken je waterpokken precies aan? En hoe behandel je het?

Soms is het lastig vast te stellen of je kind waterpokken heeft, want het ene kind heeft een paar blaasjes en rode vlekjes op het lichaam, het andere heeft er honderden. De blaasjes kunnen ook in de mond zitten en onder de luier.

Wat zijn waterpokken en hoe krijg je ze?

Al is het geen officieel genummerde ziekte (zoals de vijfde of zesde ziekte), toch hoort ook waterpokken in het rijtje van de klassieke kinderziektes thuis. Waterpokken wordt veroorzaakt door het Varicella Zoster virus. Dit is zeer besmettelijk via directe aanraking, maar ook via de lucht, zelfs op grote afstand. Al voordat de eerste blaasjes ontstaan, ben je besmettelijk. Zodra de blaasjes zijn ingedroogd, is de besmettelijkheid voorbij. Meestal duurt dit zo’n vijf tot tien dagen.

De symptomen van waterpokken

De eerste symptomen treden zo’n tien tot twintig dagen na de besmetting op. Er verschijnen roodachtige vlekjes, die in blaasjes met vocht erin veranderen. Deze blaasjes zorgen voor irritatie en jeuk. Na een paar dagen worden de blaasjes droger en uiteindelijk drogen ze uit waarna er een korstje ontstaat.Bij de meeste gezonde kinderen kan waterpokken geen kwaad. Soms hebben ze koorts en voelen ze zich er absoluut niet lekker door.

Top 10 kinderkwaaltjes

Hoe behandel je ze?

Probeer te voorkomen dat je kind aan de waterpokken krabt. Dat vergroot namelijk de kans op infecties en littekens. Maar ja, dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan! Knip in ieder geval de nageltjes kort, dat krabt een stuk moeilijker. Badderen en douchen is geen probleem. Het spreekt voor zich dat je de huid voorzichtig moet afdrogen of liever eigenlijk deppen.

Besmettelijk

Wanneer je in contact bent gekomen met iemand met waterpokken is de kans erg groot dat je zelf ook besmet bent (wanneer je nog geen waterpokken hebt gehad). Al vanaf 5 dagen voordat de eerste blaasjes ontstaan kun je al besmettelijk zijn. Zodra de blaasjes zijn ingedroogd, is de besmettelijkheid voorbij. Meestal duurt dit zo’n 5 tot 10 dagen.

Behandeling tegen de littekens van waterpokken

De littekens die bij waterpokken ontstaan zijn vaak kleine putjes of kuiltjes. Littekencrèmes helpen hier niet tegen.Vaak worden de littekens in de loop der tijd vanzelf minder zichtbaar. Na een jaar zul je merken dat de meeste plekjes helemaal niet meer te zien zijn.

Gevaarlijk voor kleine baby’s?

Wanneer je baby in zijn eerste jaar waterpokken oploopt, is de kans groot dat hij een lichte vorm doormaakt. Dit komt door de nog aanwezige antistoffen van de moeder. Dit is op zich niet erg, alleen is de kans aanwezig dat de waterpokken nog een keer terugkomen op latere leeftijd. Heb je het gevoel dat je kind ernstig ziek is, raadpleeg dan ten allen tijde je huisarts! Het is niet ongebruikelijk dat kinderen blaasjes hebben in het luiergebied. Tussen de billen en bij meisjes op de schaamlippen. Dit kan erg pijnlijk zijn bij het plassen omdat dit prikt. Als je kindje hier veel last van heeft zou je deze plekken kunnen bedekken met een babybillenzalf, zo kan de urine niet prikken.

Zwanger en waterpokken

Wanneer je ooit waterpokken hebt gehad, krijg je dit niet nog een keer en is het dus niet gevaarlijk. Maar als je niet eerder waterpokken hebt gehad en je wordt besmet tijdens de zwangerschap, kan dat gevaarlijk zijn voor je baby. Neem dan contact op met je huisarts.

Thuisblijven?

Omdat besmetting vaak al plaatsvindt voordat de symptomen aanwezig zijn, is het niet nodig kinderen die waterpokken hebben thuis te houden. Soms zijn kinderen er echt een beetje ziek en koortsig door, dat is natuurlijk een ander verhaal. Daarbij is het zo dat iedereen toch een keer waterpokken oploopt en liefst op kinderleeftijd, dus kinderen vanwege waterpokken thuis houden is niet nodig. Er zijn echter kinderdagverblijven, scholen en crèches die eigen regels hanteren. Overleg daarom wel altijd met de instantie.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Waterpokken: hoe herken én behandel je het
Sluiten