Marleen Staal
Marleen Staal Zwanger 8 okt 2018

Het ‘hoe’ en ‘wat’ over zwangerschapsischias

Een beetje rugpijn is niet heel gek als je zwanger bent. Er groeit een mensje in je lichaam, je lijf verandert en door het gewicht staat er behoorlijk wat druk op je spieren en botten. Zwangerschapsischias gaat verder dan een beetje rugpijn. Het is een bekende zwangerschapsaandoening dat vaker voorkomt dan je denkt.

Zwangerschaps-watte? Jup, het is een lastig woord en een net zo lastig probleem. Het is namelijk niet te vergelijken met een ‘gewone’ rugpijn die je wel eens vaker hebt na een lange dag of een flinke work out. Het is een intense zenuwpijn die langs je ruggenmerg via je bil naar de achterkant van je benen trekt.

Wat is het?

Zwangerschapsischias ontstaat door een beknelde zenuw en dus niet door overbelasting van de spieren. Zo’n beknelde zenuw kan al vrij snel ontstaan, omdat je gewrichten soepeler bewegen door alle zwangerschapshormonen. Deze beknelde zenuw zorgt vervolgens voor een heftige rugpijn, een pijn die ook kan uitstralen naar je bil of benen.

Deze pijn kan vaak ineens komen opzetten en is zelfs zo heftig zijn dat je niet meer op je benen kan staan. Vaak trekt de pijn na verloop van tijd ook vanzelf weer weg, maar de pijn kan erg intens zijn.

Zwangerschapskwaaltjes in het eerste trimester

Wat zijn de symptomen?

Verdere symptomen van zwangerschapsischias naast rugpijn zijn een branderig gevoel in je rug, benen of bil, tintelingen in je voeten en benen en zwakkere spieren. En niet te vergeten erge kramp in je benen.

Hoe te behandelen?

Zwangerschapsischias is niet makkelijk te behandelen. Gelukkig verdwijnt de pijn vanzelf vaak weer, wanneer de zenuw minder bekneld is en een paracetemol kan vaak al wat verlichting geven. Let alleen wel goed op welke pijnstilling je gebruikt en doe dit altijd in overleg met je huisarts. Nu je zwanger bent zijn niet alle medicijnen even veilig te gebruiken.

Als de pijn nog heftiger wordt, kan de huisarts je zwaardere medicijnen geven, maar ook door middel van therapie kun je zwangerschapsischias behandelen. Pijnstilling neemt namelijk de zwangerschapsischias niet weg, het haalt de scherpe randjes van de klachten weg.

Zwangerschapsischias behandelen kan door middel van spieroefeningen die je spieren sterken maken of door oefeningen die je juist flexibeler maken. Sterke spieren verminderen namelijk de pijnklachten van je zwangerschapsischias. Je fysiotherapeut kan je goed helpen bij het doen van deze oefeningen.

Lees hier meer informatie over zwangerschapsischias.

Reageer op artikel:
Het ‘hoe’ en ‘wat’ over zwangerschapsischias
Sluiten