Redactie
Redactie Zwanger 6 jun 2018

Hoe & wat: zwangerschapsmasker

Veel zwangere vrouwen ontwikkelen in het tweede en derde trimester van hun zwangerschap een zwangerschapsmasker. Maar wat is het precies? Is het schadelijk en wat kun je er tegen doen? Mama en Zo zet alle informatie voor je op een rij.

Wat is een zwangerschapsmasker?
Het zwangerschapsmasker (ook wel Melasma) is een pigmentstoornis waarbij donkerbruine vlekken op de huid ontstaan. Het wordt veroorzaakt door de hormonen oestrogeen en progesteron, die de cellen in het gezicht aansporen om meer pigment aan te maken. De donkerbruine vlekken komen vooral voor op het voorhoofd, de wangen, rondom de ogen en lippen. Maar soms breidt het zich ook uit naar de hals en armen. Een zwangerschapsmasker is niet schadelijk, maar wel vervelend.

Hoe voorkom je het?
De beste tip is om op te passen met de zon en die zelfs zoveel mogelijk te vermijden tijdens je zwangerschap. Als je toch de zon ingaat, smeer je dan in met een hoge factor en draag een hoed. Als je echter gevoelig bent voor de ontwikkeling van Melasma (dit kan ook door medicatie komen) kun je weinig doen om ontwikkeling te voorkomen.

Tip: Een zwangerschapsmasker is een veel voorkomend zwangerschapskwaaltje. Lees hier over andere zwangerschapskwaaltjes.

Behandeling tijdens je zwangerschap
Camouflerende make-up en een speciale pigmentcrème zijn je beste vriend als je je zwangerschapsmasker wilt verbergen. Gebruik als zwangere vrouw absoluut geen producten voor een algemene behandeling van Melasma. In blekende crème zitten bijvoorbeeld stoffen die slecht zijn voor je baby. Het goede nieuws is dat de vlekken een paar maanden na de bevalling meestal vanzelf verdwijnen.

Behandeling na je zwangerschap
Als de vlekken aanhouden nadat je bevallen bent, kun je op internet allerlei behandelmethoden vinden voor Melasma. Raadpleeg wel altijd je huisarts of dermatoloog voor een persoonlijk advies. Populaire behandelmethoden zijn het gebruiken van bleekcrème en het ondergaan van lasertherapie. Houd er rekening mee dat de vlekken terug kunnen komen bij een volgende zwangerschap, helaas zullen de vlekken dan waarschijnlijk donkerder van kleur zijn.

Tip: Wil je meer lezen over wat zwangerschapshormonen met je doen? Lees hier wat zwangerschapshormonen met je doen.
 

Reageer op artikel:
Hoe & wat: zwangerschapsmasker
Sluiten