Redactie
Redactie De bevalling 7 jun 2018

Hoe werkt het inleiden van mijn bevalling?

Een inleiding is pas mogelijk als de baarmoedermond al een beetje open en verweekt is. Verloskundigen en gynaecologen gebruiken hiervoor de term ‘rijpheid’. Wanneer de baarmoedermond nog onrijp is en er toch een dringende reden is om je bevalling op gang te brengen, kan je baarmoedermond rijp gemaakt worden.

De meest toegepaste methode hiervoor is het inbrengen van hormonen (prostaglandinen) in de vagina. Deze hormonen bevorderen de rijpheid van de baarmoedermond en spelen ook een rol bij het op gang brengen van de bevalling. Vaak krijg je het inbrengen van de hormonen harde buiken, maar er kunnen ook echte weeën ontstaan.

Een andere manier om je baarmoedermond rijp te maken, is door middel van het inbrengen van een zogenaamde Foleycatheter. Dit is een rubberen slangetje met een ballonnetje die gevuld wordt met 30-50 ml water. Het inbrengen van een Foleycatheter wordt gedaan tijdens een inwendig of speculum onderzoek.

De conditie van je baby wordt gecontroleerd met behulp van een hartfilmpje (CTG). Het rijpen van de baarmoedermond kan best wat tijd in beslag nemen. Bij een erg onrijpe baarmoedermond kan het zelfs een paar dagen duren en is het soms nodig de behandeling te herhalen. Als de baarmoedermond rijp genoeg is, dan kan je inleiding beginnen. De verloskundige of arts breekt tijdens het inwendig onderzoek (vaginaal toucheren) je vliezen. Door het breken van je vliezen komen natuurlijke hormonen vrij die eventueel weeën op gang kunnen brengen. Zo nodig wordt via een infuuspomp wordt het hormoon oxytocine toegediend om de weeën op gang te brengen of sterker te maken. De dosering gaat stapsgewijs omhoog totdat er voldoende sterke weeën zijn om de ontsluiting te bevorderen.

Reageer op artikel:
Hoe werkt het inleiden van mijn bevalling?
Sluiten