Hoera, 1 jaar!

Precies een jaar geleden hield jij je baby voor de eerste keer in je armen, keek je voor de eerste keer in zijn prachtige blauwe ogen. Nu heeft hij alle seizoenen een keertje meegemaakt en heeft hij al zoveel over het leven geleerd. Wist je dat een persoon nooit meer zoveel leert in een jaar als in zijn eerste levensjaar? Je baby heeft dus hard gewerkt, tijd voor zijn eerste verjaardagsfeestje!

Je baby maakt nu ook gebruik van herinneringen. Deze herinneringen beïnvloeden het gedrag dat hij nu vertoont. Hij gaat er als een speer vandaan als hij iets moet doen dat hem niet bevalt. Hij merkt aan je dat je boodschappen wilt gaan doen en heeft daar misschien geen zin in. Snel verstopt hij zich… Je baby brabbelt met de dag beter. De meeste baby's kunnen zo'n vijf worden zeggen als ze een jaar oud zijn. Sommige baby's veel meer, anderen zeggen nog geen woord. Toch zijn alle baby's van een jaar in staat om te communiceren. Met handen, voeten, mond, klanken, geluiden en meestal een paar woorden.

Bij mama

Misschien merk je dat je baby steeds banger wordt bij vreemden in de buurt. Hij kruipt tegen je aan en durft niet naar de vreemde mensen te kijken. Eenkennigheid noem je dat. Mensen vinden het vaak leuk als een kind niet eenkennig is. Maar is dat wel zo leuk? Makkelijker is het zeker. Toch is het misschien wel goed als je kindje eenkennig is. Het betekent dat hij een bepaalde angst voor vreemde mensen heeft. Hij vertrouwt het bekende en wantrouwt het onbekende. Heel normaal toch? Hij weet ook dat die vreemden krachtiger zijn dan hij. Dubbele reden om eerst de kat uit de boom te kijken.

Ontwikkeling van de hersenen

Je baby leert zich steeds beter concentreren. Hij begrijpt een verhaaltje en luistert er ook echt naar. Hij geniet van muziek en luistert er aandachtig naar. Hij is geïnteresseerd in de televisie. Maar hij stelt ook eisen aan alles waar hij zich op moet concentreren; het moet in zijn belevingswereld passen en niet langer dan een paar minuten duren. Lees boekjes met je baby en laat hem ook eens het verhaaltje 'voorlezen'. Je kunt ook met een gerust hart televisie kijken met je baby. Als je baby er echt in geïnteresseerd is, en ook veel andere hobby’s heeft, is er echt niets mis met televisie kijken. Sterker nog: er bestaan tegenwoordig echt hele leuke en educatieve televisie programma's.

Ontwikkeling van de handjes

Je zult merken dat de armpjes van je baby nu steeds meer een rol gaan spelen bij het ondersteunen van de hand en het doel wat de hand nastreeft. Een simpel voorbeeld hiervan is het zelf eten met een lepel. Je baby deed dat al een tijdje, maar gebruikte daar zijn pols eigenlijk niet bij. Hij boog zijn arm met z'n elleboog en stopte vervolgens, vrij onhandig, de lepel met gestrekte onderarm in zijn mondje. Nu gebruikt hij ook zijn pols om te buigen. Het resultaat: een soepele beweging waarmee hij zijn lepel nog beter in zijn mondje krijgt. Moedig je baby aan om zelf te eten. Jong geleerd is oud gedaan. Bovendien is het goed voor zijn zelfvertrouwen om dingen zelf te doen. Natuurlijk houdt hij dit niet de hele maaltijd vol. Als hij moe is, neem jij het gewoon over.

Reageer op artikel:
Hoera, 1 jaar!
Sluiten