Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Gezondheid 16 mei 2021

Een kind dat hoest? Op deze dingen kun je letten

Als je kind hoest is dat voor iedereen vervelend. Zeker voor je kleintje zelf. Ze slapen slecht en raken vermoeid door het hoesten. Toch komt hoesten zeker in de koudere maanden helaas veel voor. Waar kun je dan als ouder op letten? Wij helpen je een handje.

Hoesten bij kind

Het is goed om te weten dat hoesten vaak onschuldig is bij kinderen. Hoewel ze er veel last van kunnen hebben, is er vaak geen speciale behandeling voor nodig. In de meeste gevallen gaat het binnen twee weken weer over. Ben je ongerust over de hoest van je kind? Neem dan altijd contact op met de huisarts of het consultatiebureau. Hieronder vertellen we je meer over verschillende soorten hoest en waar je op kunt letten.

Vastzittende hoest

De vastzittende hoest wordt ook wel een slijmhoest of productieve hoest genoemd. Deze hoest is het gevolg van te veel en te dik slijm in de bovenste luchtwegen. Vaak gaat deze hoest samen met een verkoudheid. Je kunt het ongemak van je kind verlichten door bijvoorbeeld te stomen. Is je kind nog heel klein, dan kan stomen boven een bak lastig zijn. Wil je toch enigszins hetzelfde effect? Ga dan met je baby in een afgesloten badkamer zitten met de warme douche aan, zo ontstaat er stoom in de ruimte.

Droge hoest

Bij een droge hoest is er geen sprake van slijm. Het wordt daarom een niet-productieve hoest genoemd. De hoest ontstaat doordat je keel geïrriteerd is. Vaak komt dit door een griep of verkoudheid. Is daar geen sprake van, dan is er iets anders dat de keel irriteert. Dit kan bijvoorbeeld stof, rook of voeding zijn. In dat geval noemen we het een kriebelhoest. Thee of middeltjes met tijm kunnen hierbij helpen. Ook honing kan verlichting geven. Let op: honing mag je pas gebruiken als je kind ouder is dan twaalf maanden.

‘s Nachts hoesten

Hoesten wordt vaak erger in de nacht. Dit komt meestal doordat je kind plat ligt waardoor er slijm zich achterin de keel ophoopt. Het kan ook zijn dat je kind eigenlijk evenveel hoest als overdag, maar dat het in de nacht meer opvalt. Heeft je kind er erg veel last van? Probeer dan om hem met zijn bovenlichaam wat schuin omhoog te laten slapen. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld een kussentje onder het hoofdeinde van zijn bed te leggen.

Andere symptomen

Soms komt het voor dat de hoest van je kind een andere oorzaak heeft dan hierboven beschreven. Neem dus altijd contact op met jouw huisarts als

  • Je kind hevige hoestaanvallen heeft en het soms lijkt alsof hij erin blijft. Dit kan duiden op bijvoorbeeld kinkhoest
  • De hoest blaffend of als een zeehond klinkt. Dit kan een teken zijn van pseudo kroep
  • Je kind een piepende hoest of ademhaling heeft. Dit zijn symptomen van onder andere astma
  • Er bloed of bloederig slijm bij het hoesten naar boven komt
  • Je baby jonger is dan drie maanden
  • Er sprake is van koorts
  • Je kind suf is
  • De ademhaling van je kind even stopt
  • Je kind benauwd is of pijn/moeite heeft met ademhalen

Lees ook: 

Heb jij vragen over jouw gezondheid? Wij zijn een informatief platform en onze redacteuren hebben geen medische achtergrond. Ondanks dat wij schrijven over gezondheidsklachten en aandoeningen (gebaseerd op wetenschappelijke bronnen), kunnen wij geen adviezen geven met betrekking tot de gezondheid van onze lezeressen. Heb jij last van medische klachten? Neem in dat geval contact op met een huisarts.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Een kind dat hoest? Op deze dingen kun je letten
Sluiten