Redactie
Redactie Kleuter 7 jun 2018

Hoeveel suiker zit er in een pakje drinken?

Iedereen geeft z'n kind wel eens een pakje drinken mee naar school en zo erg is dat ook niet áltijd. Maar heb je enig idee hoeveel suiker er eigenlijk in zo'n pakje drinken zit? In één pakje yoghurtdrink zitten bijna zeven suikerklontjes, tegenover bijna vier suikerklontjes in een pakje Whicky.

Dit blijkt uit onderzoek van Foodwatch. De voedselwaakhond deed onderzoek naar het suikergehalte in 194 verschillende pakjes drinken. Vooral de yoghurtdrinks komen heel slecht uit de test. In één zo'n pakje zitten bijna zeven suikerklontjes!

Pakje drinken vs. cola

Voor het onderzoek is het suikergehalte voor ieder drankje vergeleken met een glas cola van 200 mililiter. Het suikergehalte is berekend op basis van suikerklontjes van 4 gram per stuk. En wat bleek? In een pakje drink zit vaak méér suiker dan in een glas cola met hezelfde aantal mililiters.

Top 10 drinkpakjes met de meeste suiker:

Schadelijk voor kinderen

Dat er zoveel suiker zit in deze pakjes drinken komt niet overeen met de richtlijn – minder suiker in het drinken – van de Gezondheidsraad. Teveel suiker is ontzettend slecht voor de tanden van kinderen, maar ook hebben kinderen helemaal niet zoveel suiker nodig omdat ze klein zijn. Ook zijn zoetstoffen niet de oplossing om de suiker te vervangen. Je lichaam raakt juist in de war van zoetstoffen omdat het 'nepsuiker' is, zo blijkt uit Amerikaans onderzoek. En die zoetstoffen zouden weer de kans op diabetes type 2 vergroten.

Check zelf het suikergehalte!

Weten hoeveel suiker er zit in de pakjes die jij je kind meegeeft? Check hier het hele overzicht >>

Bron: Foodwatch / Onderzoek Foodwatch naar het suikergehalte

Reageer op artikel:
Hoeveel suiker zit er in een pakje drinken?
Sluiten