Redactie
Redactie Feest en traktatie 6 jun 2018

Hoezee, 1 jaar!

Precies twaalf maanden geleden hield jij je baby voor de eerste keer in je armen. Het lijkt wel als de dag van gisteren… Nu heeft hij alle seizoenen een keertje meegemaakt, kan hij zitten, pakken, kruipen, eten en een eigen mening duidelijk maken. Tijd voor een spetterend eerste verjaardagsfeestje compleet met ballonnen, slingers én cadeautjes!

Voorbereiding

Een eenjarige heeft geen tijdsbesef en begrijpt het concept ‘verjaardag’ niet. Toch zal hij aan alle opwinding in huis merken dat er iets spannends staat te gebeuren. Probeer de jarige job in hapklare dreumestaal voor te bereiden op dat wat komen gaat, zodat jullie je samen kunnen verheugen op die heel speciale dag. Je kunt je kind voorbereiden op zijn eerste verjaardag door een paar avonden voor de grote dag, een boekje voor te lezen. Je zult merken dat hij het verhaaltje begrijpt en er ook echt naar luistert! Leuke titels zijn:

 • De verjaardag van Kikker, Max Velthuijs
 • De verjaardag van Betje Big, Dick Bruna
 • Een fijne verjaardag, Kleine Beer!, Marcus Pfister

Plan de campagne

De planning van het eerste verjaardagsfeestje van je kind is essentieel. Uiteraard is het maken van een draaiboek overdreven, maar het vooraf duidelijk structureren van de dag kan absoluut geen kwaad.

 • Maak een lijst van genodigden. Als je het liefst zo veel mogelijk mensen wilt uitnodigen, realiseer je dan dat je je kindje daar waarschijnlijk helemaal geen plezier mee doet. Van alle drukte en aandacht zal hij eerder uit zijn hum dan in een feeststemming raken. Maak een overzicht van familie en vrienden waarvan je weet dat zonder hen, de dag niet compleet is.
 • Maak een originele uitnodiging. Een feestje wordt pas officieel als je uitnodigingen verstuurt! Dit kan al heel simpel, door bijvoorbeeld een blanco kaart te beplakken met foto’s van je kindje van het afgelopen jaar (0 maanden oud, 1 maand, 2 maanden tot en met 11 maanden oud). Even onder de kopieer en klaar! Het hoeft allemaal niet zo ingewikkeld te zijn, als men maar de datum en de begin- en eindtijd van het feestje weet.
 • Doe wat de jarige leuk vindt (en niet wat de gasten leuk vinden).
 • Houd rekening met de dagritueeltjes van je kindje. Dus gewoon op tijd een middagslaapje laten doen, anders zit jij met een huilende dreumes en wordt de feestelijk dag al snel een drama.
 • Verspreid de visite over de dag. Dit is rustiger voor de jarige job, waardoor hij de aandacht goed bij de visite en de cadeautjes kan houden.
 • Het kan geen kwaad om wat rustpunten in de dag in te bouwen (zonder visite). Zo heeft je dreumes even de tijd om naar de nieuwe speeltjes te kijken en heb jij even tijd om op adem te komen!
 • Houd er rekening mee dat sommige kinderen al die aandacht vreselijk vinden. Laat je kind in dat geval lekker rustig zijn eigen gangetje gaan.

Decoratie

Om de kleine jarige een ècht verjaardagsgevoel te geven, voorzie je de huiskamer van slingers, ballonnen, strikken, serpentine en bloemen. Je kindje zal zijn ogen uitkijken van al die felle kleuren! Naast het opsmukken van de woonkamer kun je ook de kinderkamer, de kinderstoel en de speelhoek mooi maken. Maar bedenk: overdaad schaadt. Te veel versiering kan je kindje rusteloos maken, waardoor hij het opeens allemaal niet meer zo feestelijk vindt…

Ballonnen

Ballonnen zijn behalve aantrekkelijk om te zien, ook leuk om mee te spelen. Zo kun je de vloer van de huiskamer bezaaien met ballonnen. Dit geeft niet alleen een feestelijk effect, je kleine kruipt en loopt al spelende de ballonnen achterna. Niet te hard opblazen anders knallen ze! Let op! Laat jonge kinderen nooit alleen met (onopgeblazen) ballonnen spelen in verband met verstikkingsgevaar. Het onder toezicht vasthouden van een ballon kan natuurlijk geen kwaad.

Cadeautjes krijgen

Natuurlijk mogen cadeautjes niet ontbreken op een verjaardag. Toch zul je er voor moeten waken dat je kind niet gestresst raakt van al dat nieuws. Je kunt de gasten vragen zich te beperken tot het geven van één geschenk. Je zult zien; het scheuren van het cadeaupapier is vaak al een hele belevenis voor de kleine! Daarnaast kun je wat cadeaus wegleggen en ze de komende weken of maanden langzaam tevoorschijn halen. Op deze manier kun je je kind telkens weer verblijden met een nieuw speeltje.

Cadeautips

Een dreumes wil de wereld ontdekken, al kruipend of lopend, met alle gevaren van dien.
Het is dan ook de leeftijd van de trekdieren, de duwkarren (liefst gevuld met grote blokken), de loopauto, een zachte bal en een auto (liefst met laadbak). Andere cadeau-ideetjes zijn:

 • Prentenboek, gemaakt van karton of stof
 • Muziekinstrumenten zoals trommels, fluitjes en trompetten
 • Badje en badspulletjes, drijfbeestje
 • Zandbak, vormpjes, schepje en emmer
 • Vingerverf
 • Tas of mandje, vormenstoof, blokken
 • Pop, poppenbed, poppenfles, poppenservies
 • Stapelspeeltjes

Let er wel bij de aankoop van speelgoed goed op of het speelgoed geschikt en veilig is voor de leeftijd van het kind. Zo zijn kleine stukken speelgoed en losse onderdeeltjes voor baby’s en dreumesen ronduit gevaarlijk, ze stoppen immers alles in hun mond.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Hoezee, 1 jaar!
Sluiten