Een hoge bloeddruk tijdens je zwangerschap; hoe gevaarlijk is het?

Bij 10 tot 15% van de zwangere vrouwen komt een hoge bloeddruk, ook wel hypertensie genoemd, voor.

Hoewel het lang niet in alle gevallen gevaarlijk hoeft te zijn voor moeder en baby, is het belangrijk om dit goed in de gaten te houden.
Wat is een hoge bloeddruk precies? Wat voor gevolgen kan dit hebben voor de baby en jezelf? En misschien wel het belangrijkste: wat kan je er aan doen?

Een hoge of lage bloeddruk

Bloeddruk is de druk die er op de slagaderen komt te staan als het bloed door je lichaam wordt gepompt. Op het moment dat het hart samenknijpt, is het druk het hoogst. Dit is de bovendruk. Als het hart ontspant is de druk het laagst: de onderdruk.
De gemiddelde bloeddruk is een bovendruk van 120 en een onderdruk van 80, maar dit verschilt per persoon.

Het is heel erg belangrijk om je gemiddelde bloeddruk te weten voordat je zwanger wordt. Deze kan bijvoorbeeld voor een zwangerschap heel laag zijn, maar tijdens de zwangerschap toenemen. Je waarden kunnen tijdens je zwangerschap dan normaal lijken, terwijl deze eigenlijk behoorlijk zijn verhoogd.

Een hoge bloeddruk als je zwanger bent

Als je zwanger bent, zal je bloeddruk bij elke afspraak bij de verloskundige worden gecontroleerd. In de eerste maanden van je zwangerschap hebben veel vrouwen over het algemeen een lagere bloeddruk. In de laatste drie maanden kan dit echter veranderen en wordt de bloeddruk soms hoger. Vooral vrouwen die zwanger zijn van een eerste kindje ervaren soms een hogere bloeddruk. Vaak blijft de bloeddruk daarna lager bij een eventuele volgende zwangerschap. Maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. De bloeddruk kan bij een volgend kind ook hoger zijn, of je bloeddruk loopt al op in de eerste maanden van je zwangerschap.

Zodra je bloeddruk twee keer achter elkaar (met minstens een rustperiode er tussen van 6 uur) hoger is dan 140/90, is dit voor de verloskundige een signaal dat de bloeddruk te hoog is. Als je bloeddruk constant te hoog blijft, zal de verloskundige je waarschijnlijk onder het toezicht van een gynaecoloog plaatsen. Hiermee wordt je zwangerschap automatisch medisch.

Symptomen van een hoge bloeddruk

Hoofdpijn
Gezichtsstoornissen. Wazig zien, lichtflitsen en sterretjes zien
Tintelingen in vingers
Knellend gevoel in de buik
Misselijkheid en braken
Vocht vasthouden, ook wel oedeem genoemd. Dit komt vooral voor in de voeten en benen

Lees ook: 10 zwangerschapsklachten die je nooit moet negeren

De gevaren van een hoge bloeddruk

Problemen met de placenta. Door een hoge bloeddruk vernauwen de aderen. Hierdoor ontstaat het risico dat de placenta minder goed doorbloed wordt. Hierdoor loopt je baby het risico dat hij of zij minder goed kan groeien.

Pre-eclampsie. Dit wordt ook wel zwangerschapsvergiftiging genoemd. Naast een hoge bloeddruk, scheidt je ook teveel eiwitten uit in je urine, omdat je nieren minder goed werken. Het is onmogelijk om jezelf thuis te testen op pre-eclampsie, dus dit is iets dat de verloskundige of arts moet vaststellen. Symptomen zijn hoofdpijn, snel opgezwollen handen, voeten en benen en gevoeligheid voor licht.

Eclampsie. Dit is een hoge bloeddruk en een zwangerschapsvergiftiging, maar dan gecombineerd met stuipen. Die kan je normaal gesproken hebben bij hoge koorts, maar bij Eclampsie kunnen die ook zonder verhoging optreden. Als je hier tijdens je zwangerschap last van hebt, is het zaak om direct een arts in te schakelen.

Het HELLP-syndroom. Deze aandoening wordt ondergebracht bij aandoeningen die ontstaan door een te hoge bloeddruk. HELLP staat voor Hemolyse (afbraak van de rode bloedcellen) Elecated Liver enzymes (verhoogde leverenzymen) en Low Platelets (een laag aantal bloedplaatjes). Als je dit onder de leden hebt, voel je je in een korte tijd heel erg ziek. Je moet dan direct opgenomen worden in het ziekenhuis.

Meer informatie over het HELLP-syndroom lees je hier.

De risicogroep

In principe loopt elke vrouwen tijdens de zwangerschap een risico op een te hoge bloeddruk. Er zijn echter wel groepen zwangeren af te bakenen waarbij het risico wat hoger ligt:

  • Vrouwen met diabetes
  • Vrouwen met een hoge bloeddruk al voor de zwangerschap
  • Vrouwen met verschillende auto-immuunziekten
  • Vrouwen met nier- en vaatziekten
  • Vrouwen die zwanger zijn van een meerling
  • Vrouwen waarbij ernstige zwangerschapshypertensie in de familie zit

Wat kan je er zelf aan doen?

Een hoge bloeddruk als je zwanger bent is helaas niet te verhelpen. De meest effectieve manier om je bloeddruk zo snel mogelijk naar beneden te brengen, is om te bevallen. Het komt regelmatig voor dat de bevalling in de laatste fase van de zwangerschap wordt ingeleid als de moeder een hoge bloeddruk heeft. Als je al een hoge bloeddruk hebt in een eerdere fase van je zwangerschap, is dit vanzelfsprekend geen optie. Je kan medicatie voorgeschreven krijgen om je bloeddruk niet verder te laten stijgen.

De mogelijkheden om zelf je bloeddruk te verlagen zijn helaas minimaal. Uit onderzoek is gebleken dat veel slapen, rustig aan doen en gezond eten de bloeddruk niet kunnen verlagen. Zoutloos eten, waarvan vroeger werd gedacht dat dit een hoge bloeddruk tegen ging, blijkt hier ook geen effect op te hebben. Wel kan je door gezond te leven, een eventuele stijging van de bloeddruk tot een minimum kunnen beperken, maar ook dit geeft geen garantie.

Lees ook: De top 10 zwangerschapskwaaltjes

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Een hoge bloeddruk tijdens je zwangerschap; hoe gevaarlijk is het?
Sluiten