Redactie
Redactie Gezondheid 6 jun 2018

Homeopathie & kinderkwaaltjes

Wanneer jouw kindje ziek is, zoek je natuurlijk een dokter op. Maar sommige kinderkwaaltjes kunnen ook prima aangepakt worden met een homeopathisch middel. Mama en Zo zette een aantal veel voorkomende kinderkwalen en hun homeopathische oplossing voor jou op een rijtje.

Allergie & intolerantie

Steeds meer kinderen krijgen last van koemelkallergie, lactose-intolerantie, glutenintolerantie of aanverwante aandoeningen. Behandeling door een homeopaat kan verlichting van de klachten geven en soms zelfs de aandoening doen afnemen. Dit is geen zelfzorgkwaal. Middeltjes van apotheek en drogisterij zullen hierbij dan ook geen uitkomst bieden. Wanneer je besluit een homeopaat te bezoeken, overleg dit dan wel altijd even met je eigen arts, een verwijzing is echter niet nodig.

Darmkrampjes

Darmkrampjes komen regelmatig voor bij baby's. Omdat na de geboorte de darmen nog niet volledig ontwikkeld zijn kunnen krampjes ontstaan wanneer voeding de darmen passeert of wanneer baby’s te gulzig drinken. Ook het opwarmen van babyvoeding in de magnetron kan darmkrampjes veroorzaken. Bij darmkrampjes kan een zelfzorgmiddel met chamomilla (kamille) en belladonna uitkomst bieden. Speciaal voor kinderen zijn er A.Vogel darmdruppeltjes en Cinababy druppels van VSM. Wanneer de darmkrampen langer aanhouden is een bezoekje aan een deskundige aan te raden.

Doorkomende tandjes

Pijn en onrust bij het doorkomen van de tandjes kan op een doeltreffende manier verholpen worden met (een complex van) wolfskers, kamille, kalkzwavellever, knikkend wildemanskruid of belladonna. Dit kan bovendien een (midden)oorontsteking helpen voorkomen. Speciaal voor dit probleem zijn er Chamodent van VSM of A.Vogel Tanddruppeltjes.

Hoest

Speciaal voor hoest bij kleine kinderen heeft VSM Tussikind, op basis van antimonium sulfuratum auratum, bryonia alba, drosera rotundifolia, eucalyptus globulus, ipecacuanha en spongia tosta.

Huidproblemen

Wanneer een kindje last heeft van huidproblemen zijn er diverse specifieke crèmes verkrijgbaar. Zowel VSM als A.Vogel hebben in hun kinderlijnen crèmes voor bijvoorbeeld luieruitslag of kortdurend eczeem. Vaak brengt een crème met hamamelis, echinacea, calendula officinalis (goudsbloem), arnica of cardiospermum (blaaserwt) verlichting. Wanneer de huidproblemen aanhouden, kan het zinvol zijn een bezoekje aan een homeopaat te brengen.

Jeuk (bij kinderziekten)

Diverse kinderziekten, zoals waterpokken, gaan gepaard met hevige jeuk. Om de jeuk te verlichten, en zo te voorkomen dat jouw kindje zichzelf helemaal openkrabt, kun je een crème of emulsie op basis van calendula officinalis (goudsbloem) gebruiken. Calendula ondersteunt het herstellende vermogen van de huid en verhoogt de weerstand van de huid. Ook kamfer wil nog wel eens verlichting brengen. Van oudsher wordt kamfer door haar verkoelende en zuiverende invloed veel toegepast in huidproducten.

Koorts

Koorts is een verdedigingsreactie van het lichaam tegen infecties. Meer informatie over koorts bij kleine kinderen vind je hier. Als de koorts aanhoudt of oploopt tot boven 40°C is het verstandig even de huisarts te raadplegen. Speciaal voor kinderen met koorts heeft VSM Kinditherm zetpillen, op basis van aconitum napellus, belladonna, chamomilla, ferrum phosphoricum en gelsemium sempervirens. Gelsemium Complex kan worden toegepast bij elke ziekte die met koorts gepaard gaat. Solidago Complex kan nuttig zijn om de gevormde giftige stoffen uit het lichaam te verwijderen. Dit middel heeft een urinedrijvende werking. Lees voor het gebruik altijd even de bijsluiter en let erop dat je kindje voldoende blijft drinken. Wanneer je kindje koorts heeft en toch steeds gedragen wil worden, kan chamomilla uitkomst bieden.

Neusverkoudheid

Neusverkoudheid wordt gekenmerkt door een gezwollen neusslijmvlies en een voortdurende waterige afscheiding. Wanneer jouw kindje niet meer door de neus kan ademen omdat het zo verkouden is, wil een natuurlijk spraytje nog wel eens verlichting brengen. Zowel A.Vogel als VSM hebben speciaal voor kinderen natuurlijke sprays bij neusverkoudheid.

Slapeloosheid

Kinderen hebben veel indrukken te verwerken. Het kan zijn dat ze daardoor onrustig worden en moeilijker in slaap kunnen komen. Ook spanningen voor een belangrijke gebeurtenis kunnen een reden zijn voor extra onrust. Een middel op basis van magnesium en valeriaan helpt jouw kindje lekker te slapen (VSM Kindival). Ook een middel op basis van avena sativa of passiflora kan ondersteuning bieden. Een homeopaat kan slapeloosheid behandelen met enkelvoudige middelen die speciaal bij jouw kindje passen en de oorzaak op een dieper niveau oplost.

Snij- of schaafwonden

Bij snij-, schaaf- of andere verwondingen van de huid biedt een crème op basis van calendula officinalis (goudsbloem) uitkomst.

Steken en beten

Ledum palustre (moerasrozemarijn) kan verlichting brengen.

Weerstand

Wanneer jouw hummeltje een verminderde weerstand heeft, kan een homeopathisch middel met echinacea helpen het immuunsysteem weer in balans te brengen. Speciaal voor kinderen zijn er Echinaforce Junior van A.Vogel of Caltrivat en Nisykind van VSM.

Bij de volgende problemen kan een officieel homeopaat de helpende hand bieden:

 • Aanhoudend huilen
 • Allergie en (voedsel)intolerantie
 • erugkerende oorontstekingen
 • Chronische verkoudheid
 • Slaapproblemen
 • Huidproblemen
 • CARA
 • Moeheid
 • Groei- en ontwikkelingsstoornissen
 • Hoofdpijn bij schoolgaande kinderen
 • Concentratieproblemen
 • Emotionele problemen (hyperactiviteit, driftaanvallen, onzekerheid)
Reageer op artikel:
Homeopathie & kinderkwaaltjes
Sluiten