Gina Koninkx
Gina Koninkx Dreumes 5 mrt 2020

Baby’s die hoofdbonken: alles wat je erover moet weten

Het zal niet iedere ouder wat zeggen, maar er zijn baby’s en dreumesen die hoofdbonken. Ze bonken daarbij met hun hoofdje tegen hun bedrand, de box of zelfs de muur. Als ouder is dat natuurlijk enorm schrikken. Dit is wat je ertegen kunt doen en waar dit gedrag mogelijk vandaan komt.

Hoofdbonken

De eerste keer dat je hoofdbonken waarneemt, schrik je je rot. Je baby of dreumes een bokkende beweging zien maken tegen de bedrand is niet niks. Gelukkig is de reden waarom ze dit doen in de meeste gevallen minder erg dan je misschien zou denken.

Waarom bonken baby’s met hun hoofd?

In de meeste gevallen is hoofdbonken voor baby’s een soort ritueel om in slaap te kunnen vallen. Eigenlijk zoals baby’s dat ook doen met bijvoorbeeld duimen of wiegen. Ze worden er rustig van en zullen hierdoor uiteindelijk in slaap vallen. Dit is een onbewuste reactie en je baby is zich er niet van bewust dat hij zichzelf pijn doet.

Niet in alle gevallen bonkt een baby zijn hoofd om in slaap te vallen. Het kan ook zo zijn dat je kleintje pijn heeft (bijvoorbeeld een oorontsteking) of boos is. In dat laatste geval gaat het meestal om wat oudere kindjes. Probeer te achterhalen waar de woede of pijn vandaan komt. Kom je er niet uit? Dan kun je ook contact opnemen met je huisarts.

Hoe kun je hoofdbonken voorkomen?

Dat begint bij het creëren van een fijn slaapritueel waardoor je kindje sowieso al rustig wordt in plaats van dat je baby zichzelf rustig probeert te krijgen – in dit geval door te hoofdbonken.

Je vervangt het ritueel waarvan je baby rustig wordt dan voor wat anders. Je kunt proberen je baby in slaap te wiegen of eerst nog een tijdje warm op je borst te leggen.

Heb je het gevoel dat het hoofdbonken niet over gaat of maak je je oprecht zorgen? Dan kun je natuurlijk altijd een afspraak maken bij de huisarts of het consultatiebureau om samen naar dit probleem te kijken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Opvoedadvies.nl

Reageer op artikel:
Baby’s die hoofdbonken: alles wat je erover moet weten
Sluiten